Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn sköt björnen som rev hans får

/
  • Här kommer det att sjuda av nytt liv, en enda aspstubbe kan rymma ett tjugotal rödlistade arter. Varför klagar forskarna över kalhyggen? Både flora och fauna återvänder när den täta skogen avverkats.

Annons

- Jag sköt och björnen stöp nästan direkt. Björnen låg och sprattlade så Björn gav honom två skott till.

En granne såg björnen efter första besöket i fårhagen. Där hade den dödat två får, det ena var avelsbaggen som Björn hämtade i Östersund i höstas. På en tacka hade björnen bitit bort juvret så hon måste avlivas.

Resterna av de döda fåren låg kvar i hagen, så Björn Staffan räknade med att fårdödaren skulle kunna komma tillbaka.

Björn och frun Ning stod på pass nere vid hagen. Halv tolv på natten dök den ovälkomne gästen upp igen men då var det inte möjligt att skjuta på honom. Något senare upptäckte Ning björnen på vägen ner mot den plats där de stod. Björnen hoppade över stängslet på samma ställe som den gått in natten innan.

- Jag hörde hur det knaprade så han åt nog på det som var kvar av baggen.

Då klockan började närma sig ett kom björnen ner mot den del av hagen där Björn och Ning vaktade. Vid en kraftledningsstolpe hade Björn bra läge för skott så han sköt.

- Jag är glad att jag blev av med plågoriset.

Björn har drygt 80 vuxna får plus lammen.

- Vi har alltid haft får på gården, berättar han. Det är inte första gången som rovdjur hälsar på där. Lodjur har tagit får flera gånger, en björn har varit in i fårhuset och tagit ett lamm och en gång på vårvintern tog en rovfågel, förmodligen uven, ett nyfött lamm. De spår som fanns var blodet som droppat ner i snön då fågeln flög iväg med sitt byte.

I höstas var en björn framme och tog en tacka på samma ställe som de tre som blev rivna nu. Det finns spillning sparad efter den björnen så det går att undersöka om det var samma björn som den som sköts natten till fredagen.

Den här björnen märktes under brunsten för ungefär en månad sedan, i trakten av Noppikoski. Då vägde den 218 kilo.

- Vi vet inte så mycket om honom, han har mest hållit till mellan Hamra och Los, berättar björnforskaren Sven Brunberg.

Polisen har konstaterat att det inte finns några misstankar om brott. Björnen förvaras i ett slakteri för att sedan skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för undersökning.

Mer läsning

Annons