Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bion i Älvdalen klarar inte kostnaderna

Annons

- Vi har skapat ett nytt, fint kulturhus för bio, teater med mera mitt i Älvdalens kyrkby.

Styrelsen skriver om att det gamla ordenshuset med biografteatern skulle rivas för att ge plats åt en breddning av Dalagatan. Det här var 1997 och Älvdalsborna protesterade. Detta ledde till att byggnaden istället för att rivas rustade upp för 9,3 miljoner kronor. Till renoveringen fick styrelsen loss olika bidrag men det krävdes ändå ett lån på 2 miljoner kronor.

- Innan vi bestämde oss för att låna pengar ansökte vi hos Älvdalens jordägarnämnd om ett årligt bidrag på 90 000 kronor från år 2006 och tills vidare. Jordägarna ställde upp med de begärda 90 000 kronorna förra året och tack vare det bidraget gick verksamheten nästan ihop. Det blev ett underskott på 12 600 kronor för 2006.

Styrelsen räknar med att kunna betala uppemot 130 000 kronor om året till biografteatern men det räcker inte då den totala kostnaden beräknas bli 220 000 kronor.

I år vill jordägarnämnden endast bidra med 40 000 kronor och dessutom förklarar nämnden att Besparingsskogens engagemang i biografteatern ska avslutas.

Kyrkbyns samfällighetsförening har bidragit med 10 000 kronor så verksamheten under första halvåret klaras men det behövs ytterligare 50 000 kronor och nu hoppas IOGT-NTO föreningens styrelse att kommunen ska ställa upp, helst också i framtiden.

- Idag ångrar vi att inte byggnaden fick förfalla. Det hade varit enklare än det arbete och de bekymmer som vi nu får kämpa med skriver Sten Olsson, Lena Thunberg och Ivar Westling.

IOGT-NTO föreningen Daggdroppen i Älvdalen hade 59 medlemmar vid årsskiftet. Under 2006 fick föreningen 15 nya medlemmar.

Mer läsning

Annons