Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bävern hjälpte Gåsvarvsborna

/
  • Tackar bävern. Lars-Erik Grund och Gåsvarvs samfällighetsförening tackar bävern för att den planerade avverkningen kan genomföras som det var tänkt. Foto: Sten Widell

Annons

Lars-Erik Grund är ordförande i samfällighetsföreningen. Han berättar att byn haft ett röjningsprojekt som är inne på tredje året.

- Vi har hämtat modellen från Gesunda där fastighetsägarna gått med att att öppna upp landskapet genom att avverka träd och buskar. Korsnäsbolaget är med och röjer genom underentreprenör och köper det sågtimmer som fälls. Även Älvdalens besparingsskog bidrar med resurser för att öppna upp Gåsvarv och även Mjågen som också är med i röjningsprojektet.

På en plats i Gåsvarv var det omöjligt att fälla en grov trädsamling om inte Fortum släppte ner en elkabel som hängde i närheten. Det var den diskussionen som fortfarande var resultatlös efter två år, innan bävern kom till undsättning. Gnagaren satte tänderna i ett gigantisk asp och fick den att falla mot ledningen. Därmed var Fortums manskap tvingade att fälla ledningen och huggarna kunde gå till angrepp mot övriga grova träd i dungen. En brant slänt i älvbrinken gjorde det näranog omöjligt att dra upp de grova stockarna så att skogsmaskinens kran kunde lasta dem. Men i Älvdalen är ingenting omöjligt. På plats fanns Festins Timberjack med trumvinsch som elegant drog upp stockarna.

- Det är en sträcka på två kilometer vi röjer upp och det återstår cirka 15 fastigheter innan allt är slutfört. Sedan återskapar vi marken till kulturlandskap och ny förbuskning förhindrar vi genom att låta betesdjur ta hand om de friställda ytorna, förklarade Lars-Erik Grund under måndagens avverkningsdrive i norra delen av Gåsvarv.

Mer läsning

Annons