Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barn och unga drabbas hårdast"

Om det nu var någon som på allvar trodde att den politiska majoriteten skulle ändra sig så kom dessa förhoppningar på skam. Fullmäktige beslutade på måndagskvällen att göra de omtalade nedskärningarna, som drabbar barn och unga så hårt.

Annons

Klockan var över tio på kvällen när fullmäktiges ordförande Sven-Olov Åsberg slog klubban i bordet och konstaterade att fullmäktige beslutat att skära anta Kommunplan 2012. Därmed kommer de besparingar på skolmjölk, skolmat, stängda fritidsgårdar och nedskärningar av personal inom för- och grundskola att genomföras.

Den politiska majoriteten, s och Mp kom med ett motförslag, som vi presenterade i måndagens MT. De ville i stället höja skatten tillfälligt med 40 öre, ta bort det halva kommunalrådet, och göra andra besparingar som man menade skulle göra att barn och unga inte drabbades så hårt.

När mötet inleddes klockan 17 var det många barn, ungdomar och föräldrar på plats för att försöka påverka politikerna. Jeanette Holmgren lämnade fram ett medborgarförslag om att frivilliga skulle bemanna fritidsgårdarna och fick rungande applåder efter ett flammande tal där hon bland annat sa att hon och de övriga protesterade med omtanke om sina barn.

Buns ordförande Lisbeth Mörk Amnelius försökte övertyga ungdomarna och deras föräldrar om att allt skulle bli bra, men lyckades nog inte så värst bra.

– Visst finns det ett förslag att lägga ned fritidsgårdarna. Men vi struntar inte i ungdomarna, sa hon.

– Vi vill att ungdomsrådet ska vara med och utveckla verksamheten. Låt oss hjälpas åt för att få en aktiv fritid för ungdomarna, sa hon.

Som åhörare var det enkelt att konstatera att de olika sidorna inte pratade samma "språk". Här besvarades glödande engagemang och rädsla för en sämre framtid och omtanke om barnen med siffror, politiskt rätt-formulerade glidningar och formalia. Och kommunalekonomiska välformulerade utredningar bemöttes med hårda krav på att besparingarna inte skulle genomföras.

Till detta kom minoritetens förslag att ta bort det halva kommunalrådsarvodet (läs Nils-Åke Norman) och höja kommunalskatten med 40 öre för att slippa nedskärningarna för barn och ungdomar.

Efter mer än en timmes "allmänhetens frågestund", som bara handlade om neddragningarna, och tre timmars debatt togs så beslutet, som blev exakt som majoriteten ville. Och man gjorde det för att "komma till rätta med ekonomin och på sikt ge Älvdalingarna en bättre kommun att leva och en kommun som folk vill flytta till.

Mer läsning

Annons