Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta närgångna älgar ställer till problem

/
  • Älgarna går även in i stallet där foderbalarna som är avsedda för hästarna läggs fram.
  • Jarle Mosshäll har problem med närgångna älgar i hästhagen, på bilden tillsammans med dottern Louise häst Emil, vid en nedslagen bräda i stängslet.
  • En av älgarna som gömmer sig strax utanför hästhagen.

Inne i Jarle och Louise Mosshälls hästhage i Drevdagen har åtta älgar funnit sitt foder.
– Inte nog med att de hoppar över det höga stängslet och går in i hästhagen, de går också in i det öppna stallet och äter foder. Det går inte att skrämma älgarna och de uppträder aggressivt, men det är inget jag får göra något åt, suckar Jarle.

Annons

Det är Louise som äger hästarna som går i lösdrift och har tillgång till ett öppet stall.

– Vi tar in dem på kvällarna och stänger då stallet, men nu har vi fått stora problem med alla älgarna. De tar sig in i hagen och blir allt fräckare. I början gick det att skrämma dem och då räckte det med att täcka över fodret. Nu uppträder de aggressivt och de har lärt sig att flytta presenningar och pallar som vi lagt för att täcka foderbalarna, säger Jarle.

Det handlar om åtta älgar som funnit sig väl tillrätta vid hästgården.

– Jag tycker ju i grunden om att vi har älgarna i området, men inte att de är inne i hästhagen och stallet. Louise törs inte gå in i hagen för att ta in hästarna på kvällen då flera av älgarna uppträder aggressivt, säger Jarle.

Staketet som hållet hästarna på plats är rejält högt men det hindrar inte de stora älgarna från att hoppa över medan kalvarna kryper under.

Sedan har de bara sprungit rätt igenom staketet på väg ut.

– Jag har lagat och lappat, men inget hjälper, säger Jarle.

Problemet är hur Jarle ska bli av med de närgångna älgarna.

– Jag har varit i kontakt med polis, länsstyrelse och jägarförbundet, men ingen kan hjälpa mig. Jag hänvisas bara runt hela tiden. Hade det handlat om en enstaka ilsken och aggressiv älg hade det varit ganska enkelt att be polisen om hjälp, men när det är åtta älgar blir det en annan sak.

Enligt lagen har Jarle rätten att försvara sig mot en aggressiv älg.

– Tar jag med mig bössan så begår jag ett jaktbrott då hagen som är min, inte hör till den mark där jag har jakträtt. Här är också kvoten fullskjuten för han som har jakträtt.

När det gäller kalvar finns det inga regler, bortsett från de som markägaren Sveaskog formulerat och då är kalvkvoten fylld.

– Men det är inte kalvarna som är problemet utan de stora korna, säger Jarle.

– Det bästa vore om det gick att utfodra älgarna längre bort, så de låter hästarnas foder vara ifred. Älgarna är ju bara hungriga, men jag vill inte ha dem inne i vår hästhage.

Varken polis eller länsstyrelse kan finna en enkel lösning när det handlar om åtta älgar.

– Vi kan hjälpa till om det föreligger fara, men i det här läget gäller det att också veta vilken av älgarna som är aggressiv, säger Anders Nilsson på polisen i Idre.

På länsstyrelsen fanns det ingen anträffbar som kunde ge ett tydligt besked, men ett råd var att bygga ett bättre stängsel.

– Då måste jag ju stängsla in hela gården då älgarna är överallt, suckar Jarle, medan han inspekterar det förstörda stängslet.

Strax utanför står älgarna och väntar på att fodret ska plockas fram.

Mer läsning

Annons