Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen tillbaks till älvdalskan

/

Annons

Hon och hennes man Sune flyttade tillbaka till Sunes födelseby för två år sedan i samband med pensioneringen.

Görel har arbetat som psykolog och Sune har ett förflutet inom elektronikranschen och har på fritiden medverkat i närradiostationen i Norrtälje, där paret bott i många år.

- Jag förstår nästan allt i älvdalskan eftersom jag har hört Sune prata med sina släktingar och vänner under alla år, säger hon.

Nu när hon flyttat hit så vill hon hemskt gärna att folk ska prata älvdalska med henne och hon har också börjat prata lite själv.

- Jag vill prata älvdalska, men ett stort problem är att folk inte pratar älvdalska med mig så mycket, även om det är fler och fler som gör det.

- Till och med min man Sune, har problem. Han bestämmer sig för att prata älvdalska med mig, men efter ett par meningar slår han över till svenska igen utan att tänka på det.

- Prata älvdalska med mig är alltså Görels uppmaning till alla älvdalingar.

- Bor man här så ska man lära sig älvdalska, tycker jag. Annars är det lätt att hamna lite utanför och språket är ett sätt att passa in.

- Jag blir så glad när jag ser föräldrar som pratar älvdalska med sina barn och ändå gladare när barnen svarar dem på älvdalska.

- Det är också viktigt att barnen får prata och lära sig älvdalska i skolan. Annars försvinner språket, säger Görel.

Mer läsning

Annons