Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalsmusik sprids i USA

/
  • Buskspel. På spelmansstämman i Nisswa skedde många personliga musikaliska möten. Här är det Christina Cedervall, till höger, som spelar ihop med Char Boström från ASIs spelmanslag.  Foto: Björn Rehnström
  • Fest. Musikalisk fets var det mellan alla de officiella framträdanden. Här har stråkarna kommit igång i familjen Bennets hus i Nisswa.  Foto: Björn Rehnström
  • Skivinspelning. David Steinhoel i bandet

Annons

Se bildspel: Spelmanslaget i USA

Åtskilliga tusentals människor i svenskbygderna i Minnesota har under ett par veckors tid haft något av en högtidsstund. Detta då Älvdalens Spelmanslag spelade hemlandstoner för dem i kyrkor, på danser och på många privata fester. Mindre grupper från spelmanslaget hade också kurser i spel av älvdalslåtar, förutom alla personliga speltimmar under kvällar och nätter.

I staden Nisswa i norra Minnesota deltog en mindre grupp ur laget i en direktsänd radiosändning och spred sin musik via etern. I Minneapolis spelade en stor radiostation låtar ur lagets CD vid flera tillfällen och gjorde reklam för kommande framträdanden på olika håll.

En skivinspelning tillsammans världsmusikbandet "Boiled in lead" ( betyder kokade i bly på svenska) fick laget också vara med om.

En av bandets medlemmar, David Steinhoel, är medlem i ASI Spelmanslag i Minnesota och hade hört några låtar från Älvdalen som han blev mycket förtjust i. Nu fick han chansen att höra låtarna i verkligheten och med tårarna rinnande nedför kinderna berättade han för laget hur mycket Älvdalingarnas musik och deras besök i USA betydde för honom.

Polska 615 och polskan Faut Marit spelades in av bandet.

- Vi ska använda de här bitarna och kombinera dem med jazz och musik i samma takt från bland annat Turkiet och Irland, något som vi har hållit på med ända sedan vi startade för 25 år sedan, berättade David.

Därmed blir det ytterligare spridning av Älvdalsmusiken i USA när den nya CDn blir färdig nästa år.

Mer läsning

Annons