Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalingar vill ha kvar sitt språk

/

Annons

All forskning visar att barnen väljer det starkaste språket, det som har har högst status. Och svenskan är i dag det starkaste språket i många sammanhang, även i Älvdalen. Barnen hör mest svenska.

Många menar att älvdalskans status kan höjas bland barnen om de får lära sig älvdalska i skolan.

Mora Tidning vill bidra till att höja statusen för det Älvdalska språket. Det har vi gjort genom att bland annat presentera över 300 barn som ville lära sig älvdalska eller fortsätta att prata det i serien "Ig will dalska" som gick i Mora Tidning 2 003-2 005.

Nu startar vi en ny serie som heter Ig will dalska. Den här gången vänder vi oss till ungdomar och vuxna. Vuxna som vill att älvdalskan ska överleva. Sådana som antingen pratar Älvdalska eller vill lära sig det. Många av de redan intervjuade anser att det är av mycket stor vikt att skolan på allvar ger sig in i kampen för att rädda Älvdalska språket. Många anser att inflyttade bör lära sig språket i den bygd dit de flyttar. Och många hoppas att Älvdalingarna pratar älvdalska med dem, en sak som borde vara självklar.

Men, det är inte bara Älvdalingar som anser att Älvdalska är viktigt. Den tidigare landshövdingen Ingrid Dahlberg var mycket positiv och aktiv för älvdalskan. Så här säger den tillförordnade landshövdingen Inger Eriksson med anledning av den nya serien som vi nu påbörjar:

- Kulturen och kulturmiljön är en viktig del av Dalarnas varumärke. Dit hör inte bara till exempel byggnader och musik utan också våra lokala språk. Och precis som med kulturmiljövärden handlar det om att skydda, vårda och utveckla den tillgång för länet detta är. Därför är det en viktigt och spännande arbete som görs för att bevara älvdalskan och att föra den vidare till kommande generationer.

Professorer, doktorer och språkvetare i hela Skandinavien håller med henne. Liksom riksdagsmän, Skolverket och många andra. Ändå är språket akut hotat. Antalet talare blir allt färre.

Vill du också vara med?

Vi inleder serien med Rebecka Gravås och Gustav Håmås. Två unga, moderna älvdalingar som är stolta över sitt språk och vill använda det och att det ska leva vidare.

Vill du också vara med och göra en insats för Älvdalskan? Berätta lite om dig själv och varför du anser att det är viktigt att bevara Älvdalskan och varför det ska in i skolan på allvar. (Vad du och andra kan göra för att det hotade språket ska överleva. )

Hör av dig till Mora Tidning i Älvdalen. Tel 0251- 103 01 så kommer vi och gör en intervju med dig också. För visst vill väl du också?

Mer läsning

Annons