Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalen fick besök – från Nya Zeeland

Har du hört talas om Waiariki Institute of Technology? Antagligen inte. Det är ett universitet i Nya Zeeland. Två anställda på den skolan besökte nyligen Älvdalen. Men resan började i Australien.

Annons

Det var under en mässa i Australien som du kunde finna två universitetsanställda från Nya Zeeland på plats. Richard Stringfellow och Arona Marsters var nämligen där för att luska fram hur de kunde börja använda simulatorer i hemlandets utbildning.

Medan de spatserade runt på mässan träffade de, av en händelse, Francesco Pietroni som jobbar för företaget Oryx i Umeå.

Vad har detta med Älvdalen att göra? En hel del.

Arona Marsters och Richard Stringfellow från Nya Zeeland till vänster. Till höger Anders Öberg, simulatoransvarig i Älvdalen.

Oryx är nämligen ett av företagen som utvecklar några av de simulatorer som Älvdalens utbildningscentrum använder. Därför tipsade Francesco Pietroni att om de två verkligen var intresserade av simulatorer är det Älvdalen man bör besöka.

Och intresserade var de.

Så pass intresserade att de satte sig på ett flyg till Stockholm föregående helg och ägnade därpå några dagar i Älvdalen.

Syftet bakom resan är tämligen enkel. I Nya Zeeland vill de bli först med simulatorer – i Älvdalen har man arbetat med detta sedan 1998.

– De var fullständiga noviser. De ställde en rad frågor och ville se våra resurser och hur vi använder simulatorerna som hjälpmedel, berättar Anders Öberg, simulatoransvarig och guide åt de två långväga gästerna.

Anders Öberg visar upp skolans simulatorpark.

Det är inte första gången skolan får internationellt besök på grund av deras arbete inom simulatorteknik. Folk har tidigare rest från USA, Kanada och Australien enkom för att se skolans satsning på teknologi.

Det är inte ofta vi får dessa internationella besök. Men det händer. De vet ju att vi har en lång erfarenhet av detta. Den delger vi gärna.

– Det är inte ofta vi får dessa internationella besök. Men det händer. De vet ju att vi har en lång erfarenhet av detta. Den delger vi gärna. Vi tjänar på att utbyta erfarenheter med andra skolor och får nya frågor och synvinklar som vi kan ta med oss när vi sedan talar med maskintillverkarna. Det kan leda till att utrustningen förbättras, säger Anders Öberg.

En annan positiv aspekt med detta utbyte med Nya Zeeland kom hastigt.

– När de fick höra att våra elever sökte praktikplatser i årskurs tre blev Richard och Arona eld och lågor. De kommer att ta kontakt med lokala entreprenörer inom skog i Nya Zeeland. Förhoppningen är att vi redan till våren kan ha ordnat praktikplatser där, säger Anders Öberg.

Mötet var givande för bägge parter. Det hela kan leda till praktikplatser i Nya Zeeland inom en snar framtid.

Anders vill inte sticka det under stolen att det känns hedrande att få besök:

– Det är kul att de besöker oss, känner till oss och att vi får representera teknologi. Det är något vi är rädda om.

– Det enda Richard och Arona saknade under deras vistelse var att se en älg, kåserar Anders, och berättar att de åkte runt på älgsafari en dag men gick bet på skogens konung.

– Förhoppningsvis ser de någon längs vägen, avslutar Anders Öberg, då gästernas resa fortsätter till Umeå innan den avslutas i Finland.

Annons