Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albin stampade takten när Anita fick statyetten

/
  • Albinstatyett. Alpin stampade takten när årets pristagare, Anita Agnas, spelade upp.  Foto: Nisse Schmidt
  • Uppspelning. Anita Agnas, från Falun, spelar upp sedan hon mottagit årets Albinstatyett, i Älvdalen på onsdagskvällen.  Foto: Nisse Schmidt
  • Ungdomsstipendium. Ylona Bossel fick ta emot årets ungdomsstipendium av Rune Westlin.  Foto: Nisse Schmidt

Annons

Rots Skans, onsdagskväll och solsken. Det är begrepp som hör samman. Dit hör också utdelningen av Bälgdragets ungdomsstipendium och Albinstatyetten.

- Det här är den plats där Albinstatyetten ska delas ut. Vi har prövat att vara med under Hagströmfestivalen, men insett att en dragspelsutmärkelse bäst kommer till sin rätt här, etersom dragspel ska spelas utomhus, förklarar Rune Westlin, som delade ut årets Albinstatyett.

Det var Anita Agnas, från Falun, som fick statyetten.

- Det hade jag verkligen inte väntat mig, säger Anita.

Anita är en skolad musiker och jobbar som pianolärare på Musikkonservatoriet i Falun. Hon är otter till välkände dragspelaren Calle Östlundh, något som har satt sina spår och som accordeonist har Anita varit med om att etablera dragspelet i de "finare" musikkretsarna.

- Dragspel är ett underbart instrument helt enkelt, konstaterade Anita med den lilla Albinstatyetten i sin hand.

Innan hon fick ta emot priset bjöd hon den talrika publiken på en skön blandning musik av Edith Piaf.

Därefter plockade hon fram sitt Hagströmsdragspel. Det fick publiken att applådera extra när hon spelade ett stycke som hennes pappa komponerat med en fingerfärdighet som imponerade på såväl ung som gammal.

I samband med Skansenkvällen delades även årets ungdomsstipendium ut. 15-åriga Ylona Bossel har spelat klarinett sedan årskurs tre och nu även börjat med basklarinett. Att det var en värdig representant från Älvdalens musikskola som belönades, visade hon när hon, tillsammans med lärarinnan Susanna Elmgren, bjöd på två musikstycken.

Pristagarna inramades av en rad andra musiker som bjöd på både skönsång, såväl som allsång. I Stockholm finns det också en Skans som bjuder på allsång, men i Älvdalen blandades den med dragspelets toner. Dragspel som fötts i bygden.

Mer läsning

Annons