Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen redo för bröllop

Den 25 oktober tillkännagavs prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills förlovning.

Nu är frågan, står prins Carl Philip och hans dalkulla Sofia Hellqvist, på tur?

DT tog en tur till Älvdalen, där lokalbefolkningen vant sig vid att ha prinsen och hans fästmö på besök. Och där man, precis som i Ockelbo, skyddar det unga paret från uppmärksamhet.

Annons

Genomfartsgatan i samhället heter Dalgatan.

Men den kanske får byta namn snart.

– Vi har ingen kristallkula, men blir det bröllop får vi diskutera om vi ska kalla den Prinsessans gata, funderar kommunalrådet Kjell Tenn (C) och ler med hela ansiktet.

Ockelbo blev känt över stora delar av världen, när bygdens son - Daniel Westling - gifte sig med kronprinsessan Victoria.

Nu kan det bli Älvdalens tur.

Sofia Hellqvist, uppväxt i Älvdalen, kan komma att gifta sig med prins Carl Philip, som hon sällskapat med i flera år.

Och det kan ske snart.

Enligt experter kan det bli både förlovning och giftermål redan nästa år.

Att prinsessan Madeleine gifter sig 2013 är inget hinder.

Dubbelbröllop har skett tidigare.

– Det finns exempel i det svenska hovet på det. Prinsessorna Margaretha och Desiree gifte sig båda 1964, säger Roger Lundgren, chefredaktör vid Kungliga magasinet.

Sker detta blir inget vad det varit i Dalarnas nordligaste kommun, som sträcker sig ända upp till den norska gränsen.

– Skulle det ske blir det ett fint PR-lyft för Älvdalen. Då får vi i god tid åka till Ockelbo och lära oss hur man gör. De klarade sig ju bra i all uppståndelse när Daniel gifte sig med Victoria. De hade ett koncept som de följde och det fungerade bra.

– Och så får väl jag putsa upp engelskan, för då lär vi få besök av andra tidningar än Falu kuriren och Mora tidning, säger Kjell Tenn.

Snart kan det vankas prinsessbakelser i Älvdalen.

– Vi har planerna på det. Jag är beredd, säger Carina Sirtari Alm, chef vid Morins konditori med hundraåriga traditioner.

Carina känner Sofia Hellqvist väl.

– Ja, jag har barn som gått i samma skola, så vi har träffats många gånger.

– Sofia är världens gulligaste tjej. Glad och trevlig och omtänksam, säger Carina.

Och smäller det till och blir förlovning och giftermål mellan bygdens flicka Sofia och prins Carl Philip är Carina på hugget.

– Ja, då tänker vi förstås baka prinsessbakelser. Jag är beredd, säger hon.

I ett skyltfönster på Dalagatan hänger en vit brudklänning.

Den har Frida Torsein sytt.

Kan det vara ett tecken...?

– Det är ett prov till en klänning som en flicka från Mora skulle ha. Men jag tror inte att Sofia kommer in till oss och beställer sin brudklänning om det blir aktuellt. Hon har väl andra leverantörer...

Sofia Hellqvists långa resa till den kungliga familjen började - i Täby. Där föddes hon.

Men ganska snart, när Sofia var sex år gammal, flyttade pappa Erik och mamma Marie till Älvdalen. Marie är älvdaling och ville hem. Hon har dessutom i många år varit aktiv kommunpolitiker för Folkpartiet. Båda är samhällsintresserade.

De bor i Kåtilla. I familjen finns syskonen Sofia, Lina och Sara.

På "rätt" sida älven, som Tenn uttrycker sig.

– Ja, på den sidan ligger Evertsberg. Då är det rätt sida, säger Kjell Tenn - Evertsbergsgrabb in i märgen.

Sofia Hellqvist gick de första nio åren i Älvdalsskolan och Montessoriskolan.

Sedan pluggade hon på gymnasiet i Vansbro. Hon gick estetlinjen, där man ofta hade föreställningar inför publik i olika riktningar.

Tidningen har ett flertal gånger publicerat bilder på henne och hennes klasskamrater vid aktiviteter.

I en uppsättning spelade Sofia Lysistrates dotter Irene, i en annan - Lusthuset - invandrartjejen Zaidi.

Hon berättade i tidningen att hon tagit sånglektioner i skolan i Älvdalen och att hon fortsatt med det i Vansbro.

– Det är skitkul, sa hon.

Hon tog även gitarrlektioner under tiden i Vansbro. Lärare var Clas Yngström.

Han minns Sofia:

– Ja, absolut. Det var en mysig tjej som hade lätt för sig och var musikaliskt begåvad. Jag hoppas att några bluesackord sitter kvar, säger Clas, som då var lärare i musikklassen.

Men gitarrstudierna la hon av med.

– Jag fuskade med läxorna, sa hon i en intervju i tidningen på den tiden.

En pojkvän som eskorterade Sofia till gymnasiebalen - avslutningen - i Vansbro säger:

– Vi var i lag i ett och ett halvt år. Balen minns jag. Men förhållandet tog slut i samband med att Sofia flyttade till Stockholm.

Fortfarande, snart tio år efter flytten från Älvdalen, är Cajsa Larsson en av Sofias bästa kompisar.

Cajsa bor kvar i Älvdalen.

– Vi träffas fortfarande ofta. Sofia är en jättebra kompis och hon är också gudmor till mina barn. Men i övrigt vill jag inte kommentera privatlivet, säger Cajsa.

Åren i Stockholm blev stormiga. Sofia Hellqvist vek ut sig i tidningens Slitz och deltog i såpan Paradise hotel. Det gav uppståndelse.

I efterdyningarna kring det flyttade hon till New York, där hon bland annat studerade till yogalärare och senare också öppnade ett yogacenter. Hon knäckte också extra som servitris. I den vevan inledde hon också ett arbete som handlade om välgörenhet för utsatta barn i Afrika.

Sommaren 2009 träffade hon prins Carl Philip. De blev presenterade för varandra en natt på en inneklubben V vid Stureplan i Stockholm, uppger tidningen Expressen.

Men de smög med sin kärlek. Först under 2010 blev de ett par utåt.

Ett nyår firade man i Sälen - Carl Philip på ett håll, Sofia med kompisar på ett annat. Men de träffades ofta, ibland tog de långa promenader hand i hand i den fjällby där de bodde, enligt publicerade uppgifter.

Sommaren 2011 kom Carl Philip och Sofia till Sollerön, när Sofias ungdomskamrat Anna Nyström gifte sig med Per Danielsson. Ingen visste något när paret dök upp i prinsens Porsche. De deltog också i festen efteråt.

Med tiden har Sofia accepterats mer och mer i hovkretsarna.

Ett tydligt tecken på det är Sofias första officiella framträdande som "medlem" i kungafamiljen - vid prinsessan Estelles dop.

Hon bar en beigerosa klänning vid ceremonin.

I dag bor paret i en lägenhet på Östermalm i Stockholm, men har också tillgång till ett gods söder om huvudstaden.

Älvdalens starke man Kjell Tenn väntar spänt på en förlovning och en vigsel. Ingen vet om - eller när - det blir av.

När/om det kommer så långt blir det troligen en enkel ceremoni i Slottskyrkan i Stockholm - inte alls i den omfattningen som vid Victorias och Daniels bröllop.

I det läget blir Sofia prinsessa. Det är visserligen kungen som bestämmer en sådan titel, men knappast någon tror att han skulle säga nej till det.

– Det är verkligen positivt om det skulle bli bröllop. Väldigt kul för oss i Älvdalen, en landsbygdsflicka som kliver in i hovet. Det visar väl att kungahuset tänker annorlunda numera, säger Kjell Tenn, som träffat Sofia flera gånger.

Senast vid Vasaloppsinvigningen i mars.

– Sofia satt i kyrkbänken medan prins Carl Philip talade från predikstolen. Sofia var glad och vänlig och tittade på prinsen med kärleksfull blick.

Trots brudklänning i skyltfönstret och kanske prinsessbakelser - livet går sin gilla gång i Älvdalen; älven flyter makligt fram bakom simhallen, skolan kanske ska byggas om, vildmarken doftar och Larz-Kristerz ande svävar över alltihopa.

Men väntan är ordet. Väntan.