Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen i väntans tider – men snart är bebisen här

Älvdalen går nu i väntans tider. Men dagarna för kunglig tillökning närmar sig med stormsteg. Hovet har tidigare uppgett att Sofia Hellqvist kommer att föda under april.
– Vi kommer snart att få höra kungligt ättade fötter trippa runt i Kåtilla. Det är häftigt. Det tror jag folk i Älvdalen ser fram emot. Åtminstone Sofias morföräldrar, säger Peter Egardt, kommunalråd.

April kom och lockade och frestade med några solskensdränka dagar i början av månaden som doftade vår.

När DT besökte Älvdalen i veckan hade dessa vårkänningar dragit sig undan. I stället sa bygden välkommen med ett snöfall och en bister himmel.

Fullt så bister var dock inte kommunalråd Peter Egardt. Han såg bortom den gråa himlen och kunde i stället ana den kommande tillökningen i kungafamiljen:

– Det är deras första barn och jag hoppas verkligen att allt går bra. Jag har varit i samma situation och visst fanns det en viss nervositet innan. Hur ska det gå, hur ska det bli. Det är en stor påfrestning.

Han ser fram emot att Älvdalen återigen kommer att hamna på världskartan i media.

– Kungahuset och Sofia är väldigt populära och hon är en bra, och viktig, ambassadör för Älvdalen. Medietrycket kommer att göra att fler kommer hit och besöker Älvdalen. Det är positivt för kommunen. Rakt genom.

Kommunen har dock inget planerat för den kommande födseln, berättar Egardt.

– Självfallet är vi som kommun glada och kommer att lyckoönska de blivande föräldrarna. Men vi har inget speciellt planerat för det.

I det dystra vädret kändes föregående knoppningstid och bröllop tämligen avlägset. Men effekterna för Älvdalens kommun har varit påtagligt ljusa, betonar Ing-Marie Bergman, som var arrangör och projektledare för Älska Älvdalen:

– Det vi ser är att det har betytt otroligt mycket för Älvdalen. Det var vår ambition från början. Vi ville sätta Älvdalen på kartan. Det har vi gjort.

Ett medieanalysföretag har följt kommunen under ett år och försökt analysera det uppskattade annonsvärdet i medierapporteringen.

Deras senaste beräkning ligger på 700 miljoner kronor. En fantasisumma, menar Ing-Marie Bergman, men också vad uttråkningen pekat på.

– Det bör dock nämnas att det inte enbart handlar om prinsbröllopet. Det finns andra parametrar också. Bland annat har älvdalskan fått stor uppmärksamhet under året. Men huvudingrediensen är bröllopet sett till publicitet, säger Ing-Marie

Älska Älvdalen är som bekant inget engångsevenemang. Vecka 24 kommer man återigen anordna en tillställning men denna gång utan rojalistiska tendenser. Man kommer då att inleda festen i Särna.

– Temat i år blir skog och kultur. Årets program kommer att innehålla en del inom det temaområdet. Vi jobbar hårt med programmet just nu. Det blir många familjeaktiviteter som vi hoppas kommer att uppskattas, säger Ing-Marie Bergman.

Och ser hon fram emot den kungliga bebisen? En dum fråga:

– Självklart. Det blir trevligt med prinsar och prinsessor här i Älvdalen. Det ska bli jätteroligt och vi önskar de lycka till så klart.

Senare får Bergman medhåll från Annelie Qvicker, förtroendevald politiker och företagare:

– Vi är mycket förväntansfulla. Vi ser fram emot det som händer i kommunen runt vår Sofia. Det är något vi ska värdesätta och något som andra kommuner är avundsjuka på.

Frida Torsein, till vardags näringslivssamordnare, håller sig pragmatisk kring frågan om det blir en pojke eller flicka:

– Först och främst tror jag det blir en bebis, påpekar hon.

... och sen då?

– Sekundärt har jag svårt att gissa.

– Men vi hoppas verkligen det blir en bebis, påpekar Anneli Qvicker.

Det väcker frågor om vad det eventuellt skulle kunna bli om det inte blev en baby. Det fanns dock ingen tid att dryfta svaret.

I stället kan Peter Egardt få sista ordet:

– Snart kommer det att finnas en älvdalsk del i svenska kungahuset. För all framtid. Det är häftigt och spännande.

Läs också: Här är kärlekssagan om prinsen och Sofia

Läs också: Glömt bort vigselceremonin? Här kan du se den igen

Läs också: Larz-Kristerz tillägnar låt till Sofia