Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen hyllades på mässa

Det blev en succé för Älvdalens utbildningscentrum när skolan nyligen besökte en UF-mässa i Falun. Där tog skolan hem två prestigefyllda titlar och två av deras elever fick dessutom en fribiljett till SM-finalen i Ung Företagsamhet

Årets skola och årets lärare.

Dessa två titlar vann Älvdalens utbildningscentrum när Ung Företagsamhet (UF) höll sin regionala mässa i Falun

Cecilia Kihlman var läraren som tog hem den ena prestigefyllda titeln. Hon undervisar främst för samhällselever men har också en samordnande funktion på skolan när det kommer till UF-företag.

Varför blev du årets lärare?

– Det här är ett ämne jag tycker är superkul att jobba med. När man brinner för något försöker man också utveckla, förändra och göra det ännu bättre, säger Cecilia Kihlman, och påpekar att det var jättekul att vinna och en sporre för fortsatt arbete.

Troligtvis hade hon också ett finger med i spelet när det kommer till deras andra vinst på mässan: årets skola. En titel de vann för andra året i rad.

– Den här gången fick vi försvara våra färger, säger Christer Persson, som jobbar i skolledningen.

Christer Persson menar att kärnan i deras framgång ligger i skolans bredd, där alla programmen på skolan driver UF-konceptet, vilket är en modell som man på ledningsnivå också tror på.

– Men för mig handlar det inte om företagande i sig utan mer om ett förhållningssätt som vi ger eleverna. En drivkraft att gå från idé till genomförande, säger Christer Persson.

Och att följa eleverna på denna resa är något han finner magiskt.

Två elever på skolan som i år haft en sällsamt framgångsrik resa är Oskar Johansson och Ferry Svan som läser skog på naturbruksprogrammet. Deras företagsidé går ut på att sälja ved tillsammans med ett start-kit innehållande näver, tändved och tändstickor. De fick en fribiljett till SM-finalen för att ställa upp i ”årets monter” den 11-12 maj på Älvsjömässan i Stockholm.

Robert Nilsson på skolan är deras handledare:

– De har ett brinnande intresse i det de håller på med. De är kreativa, hittar på nya lösningar och får nya tankegångar. Det snurrar på ganska mycket, och blir sedan något jättebra utav det.

Fast framgångar som dessa föds inte ur ett vakuum och skolan kommer inte ligga på latsidan framöver:

– De här vinsterna är mer ett kvitto på att vi är på rätt väg. Nu slår vi oss inte på bröstet och tror att vi kan ta det lugnt. Vi ser de mer som en garanti på att vi jobbar åt rätt håll, säger Cecilia Kihlman.