Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen har gett namn åt speciell ögonsjukdommen inga älvdalingar är med i synskadeförening

Synskadades riksförbunds daladistrikt har drygt 300 medlemmar, varav ett 70-tal i Ovansiljan. Men ingen enda från Älvdalen trots att det finns en speciell ögonsjukdom som drabbar älvdalingar och deras ättlingar, Bests dystrofi som också kallas älvdalssjukan.

– Vi vill gärna ha medlemmar från Älvdalen, sa Marie Holmkvist, Våmhus, då hon tillsammans med Birgitta Panting, Gagnef, Jannes Smångs, Siljansnäs och Agneta Rönnqvist från Borlänge var på Willys i Mora-Noret i måndags eftermiddag för att uppmärksamma Internationella Vita Käppen-dagen.

– Vi vill göra folk medvetna om att det finns människor med vita käppar och även de som har ledarhund, förklarade Marie Holmkvist. Hon är född med grön starr men fick viss synskärpa efter operationer då hon var liten.

Jannes Smångs som hade med sig hunden Olaf blev blind 2010 på grund av en blödning i ögonen. Tidigare hade han kört grävmaskin och lastbil.

– Det här kan drabba vem som helst, säger Jannes Smångs.

Birgitta Panting har varit synskadad hela livet och Agneta Rönnqvist blev synskadad 1982 på grund av diabetes. Då var hon 20 år gammal och trodde att livet skulle bli slut på grund av synskadan, men så blev det inte.

Älvdalssjukan finns bara i Sverige och USA. I USA har sjudomen spårats till emigranter från Älvdalen. Sjukdomen är ärftlig och det finns 50 procents risk att den förs vidare.

Älvdalssjukan beror på att cellerna i tapparna och stavarna i gula fläcken dör. Synen försämras gradvis och till sist kan den drabbade bli blind.