Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen gör inget åt guldgruvan

– Älvdalen sitter på en guldgruva de inte gjort något åt under alla år. Men vi vill gärna ha samarbete med Älvdalen om Hagström. Det säger Ann Olander på Dalarnas museum.

Ann Olander på Dalarnas museum är ansvarig för den samling av Hagströmgitarrer som Dalarnas museum köpte från Arne Johansson i Östersund, och som delar av nu visades på gitarrmässan i Stockholm.

Hon skräder inte orden när frågan om inte gitarrsamlingen skulle ha funnits i Älvdalen ställs av MT-reportern.

– Karl-Erik Hagström senior sa bad oss att agera när han fick veta att Arne Johansson skulle sälja sin samling av Hagströmgitarrer. Älvdalens kommun var ju inte intresserad.

– Älvdalens kommun hade kunnat göra som vi nu gjorde, startat en insamling, men eftersom inget intresse fanns där så gjorde vi det så att Arnes samling skulle skingras till privata runt om i världen.

– Vi har ett statligt uppdrag att se till hela länets kultur och vi är också väldigt intresserade av att ha ett samarbete med Älvdalens kommun om Hagström, som blir bara hetare och hetare. Vi har diskuterat, men kommunen är helt enkelt inte intresserade. Trots att de sitter på en guldgruva så gör de ingenting. I stället stänger de museet över vintern.

– Det är en otroligt märklig inställning att kommunen inte tar tillvara det fantastiska kulturarv de har i Hagström.