Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen bäst och Orsa sämst

Registreringen av nya företag ökade med 23,4 procent i Dalarna under december 2014 jämfört med motsvarande månad året innan. Hela året slutade på ett plus med 7,2 procent.

Det var ett bra år för nyföretagandet i Dalarna visar statistik som ekonomiföretaget Visma sammanställt från Bolagsverket.

I december startades 116 nya företag i Dalarna jämfört med 94 i december 2013. Hela 2014 registrerades 1 316 nya företag mot 1 228 året innan, en ökning med 7,2 procent.

Bäst nyföretagande noteras i Älvdalens kommun där nyföretagandet ökade med 44 procent och sämst gick det i Orsa kommun där nyföretagandet gick ned med 33 procent.

Därmed gick Dalarna bättre än riket. Tio av Dalarnas 15 kommuner hade bättre nyföretagstillväxt jämfört med landet som helhet som ökade med 3,0 procent, eller gav ett tillskott på 62 368 företag under 2014.

– Det var framför allt en stark höst som gav årsöverskottet. Under årets sista fem månader ökade nyföretagandet i landet med drygt 8 procent. Det är en utveckling som lovar gott även inför 2015, eftersom de nya företagen behövs för att skapa sysselsättning, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.