Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpina VM gick med miljonvinst

Annons

Alpina VM i Åre blev en succé för Sverige, sportsligt och ekonomiskt.

Därför diskuteras nu om en ny VM-ansökan ska lämnas in, för 2017. Om inte en OS-ansökan hinner före.

Stenhammar har även ett förflutet som OS-general för Stockholms kampanj om att få arrangera sommar-OS 2004. Han vill inte närmare diskutera Sveriges möjligheter att söka vinter-OS igen, men säger att den alpina delen i alla fall är säkrad genom anläggningen som finns i Åre.

Alpina VM-bolaget Åre 2007 räknar med en vinst på 35 miljoner kronor. Analysen visar att skälen till det stora överskottet är flera:

Den sportsliga (sju svenska medaljer) och ekonomiska framgången med Åres VM gör nu att man inom skidförbundet diskuterar om man ska söka VM igen om tio år. Årets VM var det första alpina världsmästerskapet i Norden sedan Åre hade VM 1954.

Åre har säkert stora chanser att få fler stora alpina evenemang i framtiden. Stenhammar berättar att Internationella skidförbundets ordförande Gian Franco Kasper sagt att det är viktigt att kunskapen om att arrangera stora mästerskap behålls på orten, vilket görs bäst genom att regelbundet ha stora evenemang där.

Olof Stenhammar är kritisk till hur Sveriges förra och nuvarande regering hanterar frågan om stora svenska idrottsevenemang. Han tycker att regeringen ska ställa upp med ekonomiska garantier för sådana evenemang.

Lasse Lindqvist anser att man ska kunna kräva av staten att ha en uttalad strategi för vilka idrottsevenemang som man ska söka.

TT

Mer läsning

Annons