Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alma "dalskar" ofta och gärna

– Jag är jätteglad att jag kan prata älvdalska. Det är ju mitt språk och jag hoppas kunna föra det vidare till mina barn en gång.
Så säger 15-åriga Alma Andersson som är en av de sex niondeklassare som fick 6 000 kronor i stipendium vid skolavslutningen i Älvdalens kyrka.

Annons

Alma är så duktig på att prata älvdalska, eller att dalska som man säger i Älvdalen, att hon fick ett extrapris i form av ordbok och lite andra böcker förutom penningpriset.

Fram tills att hon började på förskolan pratade hon bara älvdalska med sina föräldrar och alla andra släktingar runt omkring sig. Klitten, där Alma bor, är en liten by där det finns många stolta människor som helst använder sitt modersmål; älvdalskan.

– Jag började prata svenska på dagis då jag hörde att de andra barnen pratade så. Men jag slutade aldrig att dalska, som många andra gjorde. Hon blev alltså tvåspråkig redan på dagis vilket är få förunnat i dagens Sverige.

– Det kanske var för att alla i min släkt dalskar och jag skulle inte klara av att säga ett enda ord på svenska till dem, så naturligt är det för mig. Jag är jättestolt över att jag kan dalska och jag ska föra det vidare till mina egna barn en gång Det är så väldigt viktigt för mig.

När det gäller framtiden tänker Alma att hon kanske kommer att arbeta med äldre i Älvdalen när hon ska börja jobba.

– Då är det ju otroligt viktigt att man kan dalska. Många äldre tycker att det är jätteroligt och blir så glada då man dalskar med dem. Jag tycker att de som kan älvdalska ska använda det så ofta som möjligt så att också fler får lära sig, säger hon som avslutning.