Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt vanligare med sista farväl utan Gud

/
  • Borgerliga begravningar blir allt vanligare och allt fler väljer att göra det sista farvälet till en personligt utformad ceremoni. LULEÅ 20100115 Borgerlig begravning i Ljusets kapell i Luleå. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Att ta ett sista farväl i trädgården eller på stranden, till tonerna av den avlidnes älsklingsstycke och med uppläsning av en favoritdikt är något allt fler väljer.
De borgerliga begravningarna har mer än fördubblats på tio år.

Annons

– Det finns inga regler, man får göra som man vill, det finns inga fel. Jag brukar kalla det ett avsked i humanistisk anda, säger Christina Andersson, borgerlig officiant i Haninge söder om Stockholm.

I fjol ledde hon ett 70-tal borgerliga begravningar. Många tillhör inte Svenska kyrkan och begravningsbyråerna får allt fler förfrågningar om icke-religiösa begravningsceremonier. I fjol var 10,3 procent av alla begravningar borgerliga, mot 4,3 procent 2001.

Begravningsakten avslutas inte, som i kyrkan, med att den avlidne välsignas.

– Jag lägger i stället tre röda rosor på kistan, som symboler för kärleken, ljuset och att livet går vidare. Sedan säger jag: din vandring på jorden är avslutad, livet hälsar dig farväl och vila frid, säger Christina Andersson.

Avskedet kan äga rum var som helst, utom i kyrkan, och de efterlevande har stort inflytande.

– Man måste vara väldigt lyhörd för vad de anhöriga vill, säger hon.

Sommartid sker ceremonin ofta utomhus, i trädgården, vid stranden eller på den avlidnes favoritplats. Musik tar stort plats, liksom diktläsning och bildspel.

(TT)

Mer läsning

Annons