Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt tätare samarbete mellan Falun och Borlänge

Falun och Borlänge blir allt intimare.
Arbetet med den gemensamma översiktsplanen är bara ett exempel.
– Men vi ska inte växa ihop helt, säger Jonny Gahnshag (S), kommunstyrelsens ordförande i Falun.

Kommunerna samarbetar redan inom en rad olika områden. Det senaste exemplet är gemensam vattenförsörjning och en planerad fjärrvärmeledning mellan städerna.

Sedan en tid arbetas det också med en gemensam översiktsplan. På onsdagens träffades kommunstyrelserna i Falun och Borlänge på Haganäs för att diskutera framtiden i regionen.

Jonny Gahnshag (S) och kollegan i Borlänge Jan Bohman (S) talar sig varma för en fortsatt och utökad samverkan. Frågan om att ta steget fullt ut och slå samman kommunerna på sikt är dock inte aktuell.

– Men det är kanske det vi gör, även om det inte är målet, funderar Gahnshag apropå allt som pågår.

När det gäller den gemensamma översiktsplaneringen ska den resultera i ett dokument som kommunfullmäktige i kommunerna under 2014 ska ställa sig bakom. Den handlar bland annat om den framtida markanvändningen och tänkt bebyggelse.

– Översiktsplanen ska också bestå av människors behov. Den är inte bara betong och asfalt, säger Jonny Gahnshag

Ännu så länge finns inga konkreta frågor där det kan bli svårt att nå samsyn. Bostadsfrågan är en central del i diskussionerna. Dagligen pendlar cirka 6 000 personer mellan kommunerna. Inpendlingen från andra kommuner till Falun/Borlänge är betydande. Såväl Borlänge som Falun vill skapa möjligheter för fler att bosätta sig i respektive kommun.

– Falun och Borlänge ska växa tillsammans, säger Jonny Gahnshag.

Regiontänket ska prägla översiktsplaneringen.

– Falun/Borlänge är Dalarnas Uppsala, Linköping eller Helsingborg. Det är inte två små kommuner. Vi är två kärnor. Både stora och små samtidigt. Vi är inte som alla andra och ska värna vår särart, menar Jonny Gahnshag.

Avsaknaden av regiontänkande har enligt Jan Bohman kostat länet en hel del genom åren, bland annat i form av uteblivna infrastruktursatsningar. Var och en har jobbat på sin kant.

– Vi har inte upplevts som en region. Många gånger har 15 olika delegationer varit nere hos ministrar och gett olika besked, säger Jan Bohman.

Kommunerna kan komma närmare varandra på fler sätt, även genom bebyggelse. Jonny Gahnshag säger att Falu kommun varje år släpper 20-talet tomter åt Borlängehållet. Borlänge har planer på expansion i exempelvis Barkargärdet. Utveckling av områdena vid Runn och Ösjön tittar man på.

– Människor vill bo mellan städerna. Det är populärt att ha tillgång till båda städerna.

Gahnshag vill dock inte att det ska bli ett enda stort sammanhängande stadsområde av Falun/Borlänge.

– Vi ska inte växa ihop helt.