Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt större barngrupper på fritids

På tre år har antalet barn i Faluns fritidsgrupper ökat med i genomsnitt nio barn.
Antalet pedagoger har inte ökat i samma takt.
Samtidigt ställer den nya skollagen högre krav på fritidhemmens pedagogiska uppdrag.

Annons

Antalet skolfritids minskar i hela landet. Barnkullarna har inte minskat i samma takt. Det gör att antalet barn per fritidshem har ökat markant. För tre år sedan var antalet inskrivna barn per avdelning i Falun 38. I dag är antalet barn 47 per avdelning i snitt. Även om Falun följer en trend om större barngrupper på fritids i hela landet så skiljer sig Falun från genomsnittet.

Här samsas ytterligare tio barn fler per fritidsgrupp än genomsnittet i landet.

Varje årsarbetare i Falun ansvarar för 19 barn, för tre år sedan var snittet 17 barn per anställd. Även det är en trend som syns i hela landet där varje anställd ansvarar för i igenomsnitt 21,5 barn.

Mellan 1990 och 2000 mer än fördubblades antalet barn per årsarbetare i fritidshem från 8,3 till 17,5.

I den nya skollagen som började gälla i somras ställs tydligare och högre krav på att fritidshemmen ska bidra till lärande och personlig utveckling. Lagen lyfter fram att fritidshemmet har ett pedagogiskt uppdrag och att barn har rätt till stöd. I skollagen anges också att eleverna ska erbjudas en god miljö och att man systematiskt och kontinuerligt ska planera, följa upp och utveckla utbildningen.