Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Allt som sägs här inne stannar här"

Varje vecka träffas de och ger varandra stöd och peppning.
DT besökte Spelberoendes Riksförbunds lokalförening i Borlänge och fick medverka på ett av föreningens möten, som hålls varje torsdag.

Det är torsdagskväll och dags för veckans möte för Spelberoendes Riksförbunds lokalförening i Borlänge. Mötet hålls som vanligt en trappa upp i föreningens möteslokal.

En efter en anländer mötesdeltagarna. Några känner varandra sedan tidigare och småpratar lite. Andra är där för första gången och står tystlåtna och väntar på att mötet ska börja. Stolar är utplacerade längs väggarna i rummet och mötesdeltagarna slår sig ner.

Mötet börjar med att mötesordföranden hälsar alla välkomna och går igenom reglerna för mötet.

– Här inne nämner vi inga summor. Och allt som sägs här inne stannar här inne, säger han.

I tur och ordning börjar mötesdeltagarna berätta sin historia. Vad de heter och vad de har spelat på.

De berättar sina gripande berättelser om hur deras spelande har gått överstyr och lett till lögner, manipulation, stora skulder och i flera fall även till sms-lån och Kronofogden.

Några av deltagarna är anhöriga och berättar om sina upplevelser ur ett anhörigperspektiv. När någon har berättat klart tackar de övriga för berättelsen.

Det är andäktigt tyst i lokalen. Det enda som hörs, förutom rösten från den som för tillfället pratar, är när kylskåpet brummar till eller när föreningens jourtelefon, som man kan ringa till dygnet runt, ringer med en hög signal.

På väggarna hänger utklippta tidningsartiklar om spelmissbruk samt en stor poster från Spelberoendes Riksförbund, med den oerhört träffande sloganen "Jag kan sluta spela när jag vill. Ska vi slå vad?" På whiteboardtavlan bakom mötesordföranden står information om föreningens julbord och vilka som har anmält sig till det.

De enda ljuskällorna i rummet är fem tända ljus och en adventsstjärna som lyser i fönstret. Det övriga ljuset kommer från lamporna i det angränsande rummet. Den sparsamma belysningen bidrar till den intima och familjära stämningen som råder i rummet.

Efter att ha haft en fikapaus diskuteras bland annat namn på föreläsare som föreningen skulle kunna bjuda in. Mot slutet av mötet utbyts det råd mellan mötesdeltagarna, utifrån det som personerna har berättat om sitt spelande, och alla får berätta vad de tar med sig från mötet.

Fotnot: Spelberoendes riksförbunds lokalförening i Borlänge kontaktas enklast via jourtelefonen på 070-640 03 74. Lämna ett meddelande om ingen svarar. Föreningen har öppna möten varje torsdagskväll mellan klockan 18 och 20.