Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler våldtäkter och sexuella ofredanden polisanmäls

Under sommaren har det rapporterats om flertalet anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden på festivaler runt om i Sverige.
– Det är typiskt sett unga män som begår sexualbrott, ofta under fest när de är berusade. Det är sannolikt att det hänger ihop med de brott som händer på festivalerna, säger Klara Hradilova-Selin, utredare vid Brottsförebyggande rådet (Brå).

Annons

Misstänkta våldtäkter och sexofredanden - så går det i fallen

9 310. Så många sexualbrott anmäldes i Sverige första halvåret av 2016. Det innebär en ökning med 13 procent jämfört med första halvåret 2015. Inom enskilda brottstyper har både polisanmälningar gällande sexuellt ofredande och anmälda brott om sexuellt tvång, utnyttjande med mera ökat.

Flest anmälningar om sexualbrott i Borlänge

Dessutom har antalet anmälda våldtäktsbrott ökat med 10 procent. Klara Hradilova-Selin är utredare vid Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Polisanmälda sexualbrott har ökat under ett längre perspektiv. I ett kortare perspektiv kan det ske förändringar från år till år. Förra hösten polisanmäldes exempelvis färre sexualbrott jämfört med året innan och nu är det en ökning igen.

Sexualbrott kan innebära allt från verbala påhopp med sexuell innebörd till grova övergrepp med våldsinslag. Det betyder att det som gäller våldtäkt inte behöver gälla sexuellt ofredande. En person som med våld eller hot tvingar en annan person till en sexuell handling som är allvarligt kränkande döms för våldtäkt. En sexuella handling kan vara samlag, men också andra sexuella handlingar som på grund av tvång eller andra omständigheter är allvarligt kränkande kan leda till att en person döms för våldtäkt. År 2005 skedde en revision av lagstiftningen som innebar att våldtäktsdefinitionen vidgades till att omfatta även offer i ett hjälplöst tillstånd. Vilket betyder att våldtäktsdefinitionen även gäller om offret sover, är berusad eller medvetslös.

– Jag tror att det bland annat har ett symboliskt värde att lagen förnyas. Det håller ämnet levande och förhoppningsvis bidrar det till att folk tänker över vad man utsätts för och framförallt vad man utsätter andra för, säger Klara Hradilova-Selin.

Redan 2014 visade statistik från Brå att drygt hälften av sexualbrotten inträffade på allmän plats och enligt statistik från förra året skedde fler våldtäkter utomhus under månaderna maj-juni jämfört med januari-april. Klara tror att två av anledningarna till att siffran ökar under sommarmånaderna är vädret och förtärningen av alkoholhaltiga drycker.

– Det är sannolikt att det hänger ihop med vädret och att man vistas mer utomhus under sommaren. Sedan dricks det ju mer alkohol under sommaren. De festivalerna som det har rapporteras från den senaste tiden sker ju inte under vintern.

Under sommaren har det rapporterat som flertalet anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden på festivaler runt om i Sverige.

– Det är typiskt sett unga män som begår sexualbrott, ofta under fest när de är berusade. Det är sannolikt att det hänger ihop med de brott som händer på festivalerna. Det är unga människor som konsumerar alkohol och narkotika. Det är dock inte alkoholen som är själva förklaringen till varför de här brotten begås utan i grunden är det skeva värderingar.

Men vad är det egentligen som har hänt just denna sommar, vi nås ständigt av rapporter om anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden?

– Dels tror jag att medierna påverkar genom vad de väljer att uppmärksamma för brott. Ett exempel är just den debatt som har väckts om festivaler och de våldtäkter och sexuella ofredanden som anmäls där. Det är egentligen något som har skett under en lång tid och är ingenting nytt. Men det är först nu som det får så stor uppmärksamhet.

Sexualbrott, främst de som rubriceras som våldtäkt och sexuellt ofredande, har alltså minst sagt blivit ett aktuellt ämne. Klara poängterar att det är viktigt att man har en nyanserad bild när man diskuterat ämnet.

– Jag tycker att det är viktigt att man har en nyanserad bild när man diskuterar det här. Det blir problematiskt när man kopplar ihop utvecklingen i sexualbrott med invandringsfrågan, som en slags huvudförklaring, många av brotten begås av svenskar. Att bara fokusera på invandring leder inte till ett framgångsrikt arbete med att förhindra sexuella övergrepp.

Trots att anmälningarna har ökat pratas det fortfarande om ett mörkertal, hur ska man arbeta för minska det?

– Det är inte det enklaste. Vi har nog alla blivit utsatta för oönskade inviter, till exempel verbalt men även fysiskt, men vi kanske inte alltid anmäler det. Det största problemet är dock de grova sexualbrotten. Det finns många som inte ens berättar för sina vänner om de har blivit utsatta för något för att de kanske känner skuld och tänker att det är deras fel. Men tack vare debatten och en lagstiftning som har förnyats är jag övertygad om att det är fler nu än för tjugo år sedan som förstår att det inte är deras fel om de blir utsatta och vågar polisanmäla.

Fakta:

- 18 100 sexualbrott polisanmäldes i Sverige (2015)

- 1 160 lagföringsbeslut fattades gällande sexualbrott (2015)

- 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män (2015)

- 15 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2014)

- 14 procent = personuppklaringsprocenten² för våldtäkt (2015)

- Sexualbrott innefattar: Våldtäkt inkl. grov, Sexuellt tvång utnyttjande m.m., Kontakt med barn i sexuellt syfte, sk. "grooming", Utnyttjande av barn under 18 år för sexuell posering, inkl grov, Köp av sexuell handling av barn under 18år, Sexuellt ofredande, Köp av sexuell tjänst, Koppleri, grovt koppleri.

Källa: Statistik och siffror i texten kommer från Brottsförebygganderådet (Brå).