Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler våldtäkter anmäls

Knappt var femte våldtäkt polisanmäls. Det visar färska siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Men utvecklingen går åt rätt håll och en större andel brott anmäls idag jämfört med tidigare mätperioder.
– Det har varit en tendens länge, i dag debatteras och skrivs det om våldtäkt på ett helt annat sätt, säger Klara Hradilova Selin, utredare.

Annons

Tillsammans med misshandel är sexualbrott de brott som anmäls i minst utsträckning. 2011 anmäldes endast 23 procent av alla sexualbrott enligt den Nationella trygghetsundersökningen, NTU.

– De är de känsligaste brotten ur integritetsperspektiv. Offren skuldbelägger sig själva och tycker att det känns svårt att gå till polisen då de känner att de kanske inte ska bli trodda. Man brukar prata om en sekundär viktimisering, då offren känner att de blir utsatta en gång till i utredningsprocessen, säger Klara Hradilova Selin, utredare på BRÅ.

Sedan 1970-talet har antalet anmälda sexualbrott ökat mer eller mindre konstant. Däremot visar NTU att andelen svenskar som blivit utsatta ligger relativt stabilt på runt 0,8 procent av befolkningen. Därmed förklaras en stor del av ökningen med en ökad benägenhet att anmäla.

När det gäller våldtäkter så anmäldes 18 procent under perioden 2008 till 2011. Det är en förbättring jämfört med mätperioden 2005 till 2007 då 14 procent anmäldes.

– Det gjordes en lagändring 2005 som skärper definitionerna av våldtäkt, men jag tror att det handlar om andra faktorer som har gjort att andelen har ökat. Idag debatteras och skrivs det mer öppet om våldtäkt och vikten av att anmäla, säger Hradilova Selin.

Det är svårt att dra klara slutsatser om sexualbrott mot barn då underlaget är relativt tunt, enligt BRÅ. Klart är i alla fall att 46 procent av de anmälda våldtäkterna 2011 begicks mot barn under 18 år. I 94 procent av fallen var offret en flicka.

ADAM RINDESKÄR

Annons