Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler män kan tänka sig en skönhetsoperation

- Men räknar man alla typer av ingrepp, från borttagning av födelsemärken till stora buk- eller bröstoperationer, hamnar man mellan 20 000 och 30 000, kanske upp emot 40 000, säger Christer Lindqvist, ordförande i Svenska föreningen för estetisk plastikkirurgi.

De flesta kliniker känner av en ökning av antalet patienter. Helt klart är att antalet män som väljer att rätta till någon detalj i sitt utseende blir fler.

- Var fjärde eller var femte patient är idag en man, säger Christer Lindqvist.

Att attityden till skönhetsoperationer förändrats under 90-talet råder det ingen tvekan om. Enligt en undersökning kan numera 44 procent av alla kvinnor mellan 20 och 34 år tänka sig en operation för att få "vackrare kropp."

Susanna Bergstrand, som valt att inrikta sin klinik i Falun på mindre dramatiska ingrepp, ser det som att det blivit mer accepterat att bry sig om sitt utseende.

- Det är ingen som smyger till kliniken, som det var förr, konstaterar kirurgen Olof Nybacka.

De tror att förklaring är skönhetsoperationer av olika slag syns och diskuteras så mycket i media, samtidigt som tekniken förfinats.