Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler hundar skadas av vildsvin

Allt fler hundar skadas i våldsamma möten med vildsvin.
Framför allt längre söderut i landet men även under jakt i vårt län.
Hittills under 2012 har vildsvinsskadorna på hund mer än fördubblats från föregående år.

Vildsvinen breder ut sig över landet och blir allt fler. Så även här i länet, där Svenska Jägareförbundet uppskattar antalet till några hundra.

Så sent som i helgen behandlades också en vildsvinsskadad jakthund på Falu Djursjukhus. Och hundar med den sortens skador kommer numera då och då in till sjukhuset.

- Vildsvinen ökar i antal och går till attack med betarna om de känner sig hotade eller trängda, säger leg djursjuksköterska Eva Odenius på Falu Djursjukhus.

Hon förklarar att hundarna slängs upp av vildsvinen och slitsas på undersidan av de vassa betarna. Ibland med allvarliga skador ända in i bukhålan som följd av attacken.

- Vi har uppskattningsvis några hundratal vildsvin här i länet, och då främst i södra länsdelen, Ludvika, Falun och Leksand, samt sporadiskt på en del andra ställen, säger jaktvårdskonsulent Claes Linström på Jägareförbundet Gävle/Dala.

Vildsvinen är dock otroligt skygga, och under normala förhållanden är det sällan man ser dem över huvud taget. I Sydsverige där de hålls i hägn har de dock blivit betydligt aggressivare mot både människor och hundar.

Det är försäkringsbolaget Agria som nu slår larm ökningen av vildsvinsskador på hundar med 116 procent hittills i år jämfört med i fjol.

Risken att krocka bilen med vildsvin blir också allt högre, och enligt Nationella Viltolycksrådet, har hittills i år över 2 000 olyckor med vildsvin rapporterats in till polisen

Skyddsväst som skyddar hundens bröstkorg, buk och bakdel rekommenderas av Agria. Lika viktigt är det också att inte ha för skarp hund, varför test i något av Jägareförbundets vildsvinshägn kan vara skillnaden mellan liv och död för hunden.