Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler använder bilbältet

/
  • Bilbälte såklart. Bilbältet är en bra och billig liv- och olycksfallsförsäkring som det borde vara självklart att använda, anser Allan Sandell i Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund.

Annons

Undersökningen visar nämligen att var tredje bilist åker obältad.

- Resultatet är ganska normalt för en mindre ort. I drygt 1 300 kontrollerade bilar var det 68 procent som använde bilbälte. Det borde vara ännu bättre. Bilbälte är en enkel och billig försäkring mot svåra skador, säger Sandell.

Han tycker förstås att bältesanvändningen borde vara 100 procent och dit är det en bra bit kvar. Men om man tittar tillbaka till en tidigare mätning i Malung, i mitten av 90-talet, så var bältesanvändningen då bara drygt 50 procent. Det går så sakteliga åt rätt håll.

En orsak till att bältesanvändningen ökat kan vara de kraftigt höjda bötesbeloppen i höstas. I dag kostar det 1 500 kronor i böter för en vuxen som åker utan bälte och för ett obältat barn i bilen riskerar föraren böter på hela 2 500 kronor.

- Men jag hoppas också att medvetenheten hos trafikanterna bidrar till ökad bältesanvändning. Mest fuskas det med bältet vid småresor i tätortstrafik. Men faktum är att där inträffar de flesta olyckorna och att krocka i 50 utan bälte är en som att ramla från taket på ett trevåningshus. Vem vill göra det? undrar Allan Sandell.

Uppenbarligen är det fler som är rädda för höjden än för farten trots att kraften är densamma. Att krocka i 90 km/timmen kan jämföras med ett fall från ett tiovåningshus.

Tilläggas kan att om man har en bil som är utrustad med krockkudde så är det rent livsfarligt att åka utan att sitta fastbältad. Om man kastas framåt samtidigt som man möts av en exploderande krockkudde så blir det en riktig stjärnsmäll. Då är krockkudden snarare en ökad skaderisk.

- Och man ska inte tro att man kan hålla emot sig med armar och ben vid en krock i relativt låg fart. Det klarar man bara upp till ungefär 7 km i timmen, säger Sandell.

Sandell vill också passa på att varna för att ha lösa föremål liggande i bilen. En sak som väger 10 kilo får en kraft motsvarande 400 kilo om det kommer flygande vid en frontalkrock i 50. Inte kul att få i nacken.

Tillsammans med kollegan Bo Berglund från MHF besökte Sandell Malung och räknade bältesanvändare på ett par platser under några förmiddags- och lunchtimmar.

Planen är att via företag få ut information om vikten av att använda bilbälte för att minska skaderiskerna i trafiken.

- Det borde vara självklart att ha bilbältet på då man åker, även vid kortare turer.

Mer läsning

Annons