Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler ansöker om kontaktförbud

För den som är utsatt för hot eller våld, blir förföljd eller ofredas kan ett kontaktförbud vara sista utvägen.
Ett sätt för samhället att försöka skydda offret i vardagen. Och ansökningarna har ökat i antal.

Annons

Den som tilldelas kontaktförbud får inte längre besöka, kontakta eller följa efter den skyddade personen. Ett utvidgat kontaktförbud innebär att man inte heller får besöka eller vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där hon eller han brukar vara.

Under 2011 fick polisen i Falun in 89 ansökningar medan man fram till den sista september i år fått in 87.

– Det är en klar ökning. Vem som helst kan ansöka om ett kontaktförbud, men för det mesta ligger det ett brott bakom ansökan. Det finns för att skydda den som är utsatt för våld, hot om våld, förföljelse eller kränkningar. Men det innebär också ett väldigt slag mot integriteten för den som tilldelas förbudet, säger Christina Lundin vid polisen i Falun.

När en ansökan om kontaktförbud lämnas in har åklagare en vecka på sig att fatta beslut. Den som sökt hörs av polis och man hör sedan den som ska tilldelas förbudet.

– Kontaktförbud får meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns en klar och konkret risk för att den som förbudet skyddar utsätts för brott, förföljelse eller andra allvarliga trakasserier.

– Men problemet i många kvinnofridsärenden är att man har gemensam bostad och då krävs synnerliga skäl. Den som tilldelas kontaktförbudet då får inte längre tillgång till sin egen bostad och det är naturligtvis ett väldigt hårt slag mot den personliga integriteten.