Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre gymnasieelever skolkar

Allt färre gymnasieelever i Ludvika och Smedjebacken får sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Det visar Centrala studiestödsnämndens genomgång. Orterna går därmed emot trenden i övriga landet där ett rekordstort antal elever får bidraget indraget.

Det senaste läsåret hade VBU och ABB industrigymnasium 1070 inskrivna elever med så kallad studiehjälp. Av dessa miste mindre än fem personer sitt bidrag på grund av skolk enligt siffror från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Tre elever, eller 1,2 procent av Smedjebackens totala antal elever, miste sitt studiebidrag, medan det i Ludvika handlar om en eller två elever. Den rätta siffran är sekretessbelagd på grund av det låga antalet.

Det är en tydlig minskning mot förra läsåret då 1,2 procent i Ludvika och 5,1 procent i Smedjebacken miste studiebidraget. Kommunerna har haft en fallande trend i flera års tid.

Västerbergslagens elever lyser därmed upp en ganska dyster statistik i övrigt. I hela landet miste 6,5 procent av gymnasieeleverna, eller närmare 21 200 stycken, studiebidraget, vilket är en rekordnotering. Ludvika och Smedjebacken ligger även bra till i Dalarna där Rättvik intar jumboplatsen med 8,9 procent bidragsnekade elever och Falun placerar sig strax bakom.

Myndigheten konstaterar också att Dalarna har näst lägst andel skolkare i Sverige och att 63 procent av skolkarna är pojkar.

CSN stramade åt reglerna för studiebidrag i början av 2012. Då var direktiven att skolorna skulle rapportera den ogiltiga frånvaron redan vid några enstaka timmar. Senare har CSN fått förtydliga hur många timmar det gäller. I dag handlar det om fyra timmars upprepat skolk per månad.