Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt är inte Sveriges ansvar

Göran Persson förklarade frihetens premisser på 1990-talet. "Den som är satt i skuld är inte fri", löd devisen som sammanfattade ett årtionde. Har det blivit dags att uppdatera den?

I onsdags inträffade någonting ovanligt intressant. Det var över på några sekunder så först undrade jag om jag bara fått för mig något.

Men pausar man inspelningen, går tillbaka och lyssnar noga så hör man det klart och tydligt. Ingen inbillning.

Det var under regeringens presskonferens när de nya åtgärderna mot tiggeriet skulle presenteras som en minister plötsligt fick verklighetskontakt i realtid.

Stackars Åsa Regnér, jämställdhetsministern, åkte på att inleda dragningen. Hälften av väljarna önskar lagskärpningar mot tiggeriet och andra halvan låter sig inte luras av att regeringen försöker paketera det som satsningar.

Ministern lät vädjande, som om hon försökte beveka fienden och avvärja den förestående attacken av förebråelser.

Tiggarna är inte bara, eller främst, den svenska regeringens ansvar, var budskapet. Rumänien har också en roll att spela. De har ändå fått mycket pengar från EU, medel som visserligen även ska gå till infrastruktur, men som inte minst är avsedda just för att Rumänien ska hantera sina sociala problem. Regnér försökte förklara Rumäniens ansvar.

"En väldigt viktig faktor i sammanhanget är de strukturfonder som Rumänien redan har. Rumänien har till sitt förfogande ett strukturfondsprogram på sammanlagt 31 miljarder euro för sju år."

Här avbröts jämställdhetsministern av att justitieminister Morgan Johansson som satt bredvid lutade sig mot henne med en teaterviskning som mikrofonen råkade fånga.

"Miljoner?"

För Regnér måste väl ändå ha sagt fel tänkte tydligen Johansson. Hon kan väl inte på allvar mena 31 miljarder euro? Men jodå. Regnér stod på sig: "Miljarder."

"Gudars!" utbrast justitieministern, helt perplex över uppgiften. I den stunden, mitt under pågående presskonferens, fick han lära sig att det stöd som Rumänien tar emot från EU:s strukturfonder för att kunna lösa problem som detta var tusen gånger större än han nyss trodde. Tusen gånger. Regnér skrattade till. "Det är väldigt mycket pengar..."

Korrekt. Det är utomordentligt mycket pengar. Jag har den fullaste förståelse för att Morgan Johansson blev förbluffad.

Närmare bestämt motsvarar beloppet Regnér nämnde ett strukturstöd på över 40 miljarder kronor om året till ett land som har knappt dubbla Sveriges befolkning. Beloppet motsvarar exempelvis långt mer än hela den svenska biståndsbudgeten.

Men vad hjälper det? Det sitter inte i pengarna. Inget strukturstöd i världen kommer att rikta ansvarsutkrävandet från regeringen till Rumänien.

Ty Perssons bud behöver revideras. "Den som tror sig stå i skuld kommer aldrig att bli fri".