Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Allt är i sin ordning, vi behöver inte följa kollektivavtalen

Sture Stenman är arbetsledare för byggföretaget Takkompaniet som lägger om taken på hyreshusen i bostadsområdet Hedslund i Rättvik.
– Eftersom de utländska arbetarna är egna företagare och inte anställda av Takkompaniet har vi ingen anledning att följa kollektivavtalet, säger Sture Stenman.

I bostadsområdet Hedslund pågår takrenovering i hyreshus som totalt omfattar 159 lägenheter. Takkompaniet från Motala tog hem upphandlingen och företaget har anlitat sex entreprenörer. Enligt Sture Stenman har de F-skattsedel och därför behöver inte kollektivavtalet följas.

– Allt är i sin ordning. Entreprenörerna är inte underbetalade och de är totalt sex entreprenörer som jobbar på Hedslund.

På frågan om skyddsräcken som monteras utmed kanten av taken är tillräckliga och om byggnadsställningar inte är att föredra, svarar Sture Stenman:

– Den här typen av skyddsräcken är godkända och fungerar bra, jag skulle vilja säga ännu bättre än byggställningar i det här fallet.

Byggnads Gävledala hade inte fått in en arbetsplatsanmälan på jobbet på Hedslund, vilket företaget är skyldig enligt kollektivavtalet att göra.

– Det är helt och hållet mitt fel. Det var jag som skulle ha gjort det. Nu har jag ordnat till det och gjort en arbetsplatsanmälan, säger Sture Stenman.