Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt annat än saklig Brunnsviksdebatt

"Bolagsplundring".

"Oseriöst av Brunnsviks ledning".

"Brunnsvik kan inte ligga i Borlänge".

Det är några av rubrikerna om Brunnsviks Folkhögskola efter vårt beslut att flytta från Ludvika till Borlänge. Det trots att vi väljer att satsa sex miljoner mer om året på utbildning.

Brunnsviks Folkhögskola har beslutat att lämna Ludvika vid årsskiftet för att flytta till Borlänge. Bakgrunden är att vi betalar två miljoner i hyra om året och fyra miljoner i uppvärmning. Fastigheterna har inte underhållits och kostar, enligt förvaltningsbolaget, 60–90 miljoner att renovera.

Vi har all respekt för den nostalgi som finns kring platsen Brunnsvik och vad platsen har betytt för dem som studerat eller studerar där. Men i dag behöver folkhögskolan vidga sitt uppdrag och också vara där deltagarna finns.

Dalarna har stora problem med att ungdomar inte klarar gymnasiet. Samtidigt som Dalarna har en hög arbetslöshet behöver länet rekrytera. Företagen behöver duktigt yrkesfolk. Men det finns ingen brygga mellan arbetslöshet och jobb. Därför väljer Brunnsviks Folkhögskola att bidra till det.

Nästa år startar vi en allmän linje i Borlänge, där eleverna får läsa in kärnämnena. Vi kommer att starta flera yrkesutbildningar som Dalarnas företag och kommuner har behov av. Utbildningarna kommer att utformas i samråd med det lokala näringslivet, fackföreningarna och kommunerna.

Trots vårt initiativ att satsa på ungdomar, de som behöver sadla om och på regional utveckling, så bedrivs det en mediedebatt för att vi ska vara kvar i de gamla röda husen i Ludvika. Självklart har vi stor förståelse för att våra internatdeltagare på nuvarande utbildningar inom konst, skrivande och musik drabbas av flytten. Men deras utbildningar flyttas med till Borlänge.

Folkhögskolan startades för att människor som behövde utbildning (och bildning) skulle få möjlighet till det och det kräver i dag att folkhögskolan också kommer till de deltagare som inte har råd eller möjlighet att ta sig till en internatskola.

Vi kan inte kämpa för en plats, vi kan inte kämpa för det som varit, vi måste kämpa för det som är och för framtiden.

Tommy Hindrikes

verkställande tjänstman Brunnsviks Folkhögskola

Lars Starkerud

ordförande Brunnsviks Folkhögskola

Sofie Wiklund

rektor Brunnsviks Folkhögskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel