Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trump tar finansmän till topposter

USA:s näste president Donald Trump lutar åt Steven Mnuchin som finansminister, skriver The Washington Post. Handelsministerposten väntas gå till miljardären Wilbur Ross. Men när det gäller utrikesministerposten är det mer osäkert.

Annons

Goldman Sachs-chefen Mnuchin har liksom Trump ingen tidigare politisk erfarenhet och gick med i Trumpkampanjen, trots att han tidigare skänkt pengar till Demokraterna.

Finansministerposten är en av de viktigaste. Förutom att samla in skatter och betala nationens räkningar, reglerar finansministern även banker och Wall Street.

Enligt CNN kan ett nominerande väcka frågor om Mnuchins tidigare förehavande. Han har bland annat tjänat stora pengar då han ledde en grupp investerare som köpte upp den kraschade banken Indymac 2008, en av landets stora långivare riktade hushåll med låga inkomster, så kallade subprimelån.

Steven Mnuchin är också filmproducent, och nämns som exekutiv producent för filmer som "Suicide squad", "Legenden om Tarzan" och "Edge of tomorrow".

Flera medier pekar också ut miljardären och riskinvesteraren Wilbur Ross som Trumps val när det gäller handelsministerposten.

Elaine Chao nomineras till transportministerposten, bekräftar Trump. Hon är född i Taiwan och kom till USA som åttaåring. Hon har tidigare varit arbetsmarknadsminister och vice transportminister.

När det gäller utrikesministerposten, USA:s ansikte utåt och chef för det 70 000 personer starka departementet, har spekulationerna varierat mellan Mitt Romney, som förlorade presidentvalet mot Obama, före detta CIA-chefen David Petraeus och New Yorks före detta borgmästare Rudy Giuliani.

På tisdagen pratade Trump med senatsledamoten Bob Corker, som beskrivs som ett tryggt val. Corker säger själv att han tror att Trump nu har ett fåtal kandidater det står mellan.

– Han måste välja någon han är väldigt bekväm med, säger Corker.(TT)

Mer läsning

Annons