Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till bevis för elektrikerelever i Falun - men fler tjejer behövs

För tredje året i rad kan sistaårseleverna på El-och energiprogrammet på Lugnetgymnasiet i Falun ta ut en så kallad ETG-examen som gör att de slipper gå ett år som lärling. I veckan började yrkesprovet och DT var på plats.

Annons

TV: Här berättar eleverna om provet.

Innanför dörrarna till el- och energiprogrammet på Lugnetgymnasiet är eleverna i full gång med ett av de praktiska momenten av yrkesprovet. Det borras och knipsas. Stämningen är sammanbiten men god och det är sista dagen av delprovet. Halva klassen gör “vägg-momentet” där en installationsvägg med diverse funktioner ska monteras.

Varje elev har ett eget bås som de arbetar i.

Lugnetgymnasiet är en av tre skolor i Dalarna som är en så kallad ETG-partner och där eleverna som klarar yrkesprovet kan gå direkt ut som förstaårsmontörer och slipper de 1600 timmarna lärlingstid som regelverket annars kräver.

Jörgen Rantanen är lärare och berättar att provet är frivilligt men att 11 av 13 valt att göra det i år vilket är ovanligt många. Tidigare har ungefär hälften av eleverna som gjort provet klarat alla kriterier, men i år tror Rantanen att fler än så kommer bli godkända. Han är imponerad över deras prestationer.

Jesper Rosendahl och lärare Jörgen Rantanen inspekterar ett probelem som uppstått.

Eleverna har haft tre dagar på sig att utföra väggmonteringen och under onsdagen berättar flera av dem att det varit både nervöst och stressigt men börjar kännas bra.

– Nu har jag bara en del programmering och mätning kvar, berättar Jesper Rosendahl, som börjar bli klar med sin vägg.

Det råder stor brist på elektriker i Sverige men Rantanen ser ETG-examen som en god väg framåt. För trots bristen på elektriker är det ett underskott på lärlingsplatser, och ETG-examen gör att fler kommer ut i arbete snabbare. Det tycker Jesper är bra.

– Det skulle vara jätteskönt att slippa lärlingsåret eftersom man får mer betalt som förstaårsmontör, förklarar han och ler.

Under torsdagen kom juryn för att bedöma elevernas arbeten och fem av sex elever klarade väggprovet, Jesper var en av dem.

Viktigt att allting hamnar rakt och rätt.

DT har tidigare skrivit om att yrkesprogrammen blir allt mer populära i Falun. På el- och energiprogrammet på Lugnetgymnasiet har antagningspoängen stigit. Jörgen Rantanen tycker det är positivt att fler väljer yrkesprogram men understryker vikten av modern utrustning.

– Vi utbildar för framtiden, el och teknikbranschen exploderar så vi skulle gärna ha mer resurser.

Jonathan Henningsson känner sig ganska säker på att hans installationsvägg håller måttet. I torsdags fick han godkänt på väggmomentet.

Han hoppas också att fler tjejer kommer söka i framtiden eftersom de är underrepsenterade. I elbranschen är enbart två till tre procent kvinnor, något som Jörgen Rantanen vill ändra på.

– Det behövs fler kvinnor i den här branschen, och det är också en väldigt bred bransch. Man kan jobba med så mycket olika saker, berättar Rantanen.

I år är det inte en enda tjej som tar studenten från El- och energiprogrammet på Lugnetgymnasiet.

LÄS MER: Fler väljer yrkesprogram på gymnasiet i Falun

Mer läsning