Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall efter valet: "Det var en stor överraskning"

Artikel 27 av 27
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Sveriges ambassad i USA får ett nytt politiskt landskap att navigera i efter Donald Trumps seger i presidentvalet. Ambassadör Björn Lyrvall tror på fortsatt goda förbindelser med landet, men är samtidigt tydlig med att det finns meningsskiljaktigheter på många områden. "Vi får se vad han de facto kommer att göra", säger Lyrvall.

Annons

Tidigare Borlängebon Björn Lyrvall är ambassadör i USA .

Björn Lyrvall från Borlänge är Sveriges ambassadör i USA och följde naturligtvis presidentvalet noga.

DAVID AHLIN/IPSOS: Trump storfavorit bland vita väljare på landsbygden

ROZA GUCLU HEDIN: Så vill jag hindra Trumpifiering i Sverige

LINNEA RISINGER: Trump användes som en molotovcocktail rakt in i systemet

– Vi har haft ett otroligt stort intresse för valet från svensk sida. Vi hade en stor valvaka på ambassaden med närmare 300 personer. Från vår sida har det naturligtvis haft högsta prioritet och vi har bevakat hela kampanjen. Vi har byggt kontakter med nya personer ur båda lägren som kunde komma att ingå i kommande administration.

Hur var stämningen på er valvaka?

– Det var ett engagerat, stort gäng, med minglande och tv-tittande. Det var en stor överraskning med framstegen för Trump.

Varför tror du att så många opinionsmätningar och prognoser hade fel?

– Det är för tidigt att dra bestämda slutsatser. För det första ska man alltid ha en nypa salt när man tittar på opinionsundersökingar, det är svårt att få någon större precision. Inser man det förstår man att det kan slå över åt det ena eller andra hållet. Sedan är det uppenbart att det finns en väljargrupp, som stött Trump som hör till det "tysta" Amerika, som inte hörts i debatter eller nåtts av opinionsinstituten. Folk på landsbygden som är missnöjda med utvecklingen.

Vad har du själv mött för reaktioner på valresultatet?

– Washington är ett demokratiskt fäste. De har varit oerhört överraskade, det kan man inte sticka under stol med. Det är en ny dag i dag och vi jobbar vidare på att skaffa en bättre bild för vad Trump innebär för både inrikes- och utrikespolitiken. Det är många oskrivna kort. Det har varit många uttalanden under kampanjen som vi tar starkt avstånd från, men vad vi kommer att ta ställning till är vad han de facto kommer att göra.

LÄS OCKSÅ: Björn blir ambassadör i USA.

Hur påverkas relationen mellan Sverige och USA med Trump i vita huset?

– Först och främst har vi de bästa förbindelserna med USA vi någonsin haft. Det vill vi upprätthålla. Naturligtvis finns det flera frågor där vi får förändringar i amerikansk politik och vi kommer såklart att göra vår röst hörd även framöver. Det finns stora ömsesidiga intressen, USA är en stor exportmarknad och det skapas många jobb i USA av svenska företag. Sedan handlar det om säkerhetsarbetet där vi ser fortsatt amerikanskt engagemang i Europa, samt om miljö och energi. Där får vi vara beredda att möta förändringarna tillsammans med andra.

Hur öppen kan du som diplomat vara med vad du själv tycker?

– Mitt jobb är att representera Sverige och regeringen, det är deras politik jag ska driva.

Du har ju träffat Clinton, vad fick du för intryck av henne?

– Jag har träffat henne flera gånger. Hon är en erfaren politiker med kunskap om många globala frågor.

Hillary Clinton träffade ambassadör Björn Lyrvall vid the Clinton Foundation i New York 2014.

Har du träffat Trump?

– Honom har inte träffat, men en del av hans medarbetare.

När kommer du att göra det första gången?

– En bra fråga. De kommer att vara upptagna med sitt eget arbete månader framöver. Ceremonin när han svärs in den 20 januari är ett tillfälle.

LÄS OCKSÅ: "Borlänge är fortfarande tryggheten på något sätt".

Hur ser du på Trumps och Clintons tal efter segern respektive nederlaget?

– Det har varit en hård valkampanj och från den utgångspunkten var det positivt att det var ett budskap för enighet och samverkan från både Trump och Clinton. Det är något man får notera och hittills har transitionsprocessen sett ut att gå bra.

Aftonbladet skrev för några dagar sedan om dokument där ambassaden skriver till UD hur en valvinst för Trump respektive Clinton skulle påverka Sveriges relationer med USA.

Varför var så mycket som handlade om Trump sekretessbelagt jämfört med vad som stod om Clinton?

– Den frågan får ställas till UD, jag har inte varit inblandad i någon sekretessprövning. Det är givetvis så att vår roll är att skicka in reflektioner hur den svenska regeringen ska agera. De kan vara resonerande på ett sätt som vara känsliga för exempelvis ett tredje land att få del av. Vi skriver rapprter som inte är för offentligt bruk utan för regeringen att ta ställning till.

Vad blir Barack Obamas arv?

– Det är lite tidigt att sia om. Han har varit framgångsrik på många områden, exempelvis Obamacare, avtalet med Iran och relationerna med Kuba. Han är en person som drivit viktiga frågor internationellt, inom miljö och jämställdhet. Han har varit vad man kallar en "consequential president" – han har gjort vad han sagt vad han skulle göra. Och han har gjort det på ett respektfullt sätt, med "grace".

LÄS OCKSÅ: Brage får ambassadörens ögon att glittra.

Att vara ambassadör innebär inte mycket ledig tid. Ett par gånger om året försöker Björn Lyrvall ändå att åka hem till Borlänge och Skenshyttan för att träffa familj och släkt.

– Vi kommer att vara hemma nu över jul. Det är fint att återknyta kontakten med hemtrakterna, säger han.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons