Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofias musik ger energi

Artikel 66 av 109
Vasaloppet2017
Visa alla artiklar

Sofia Henriksson var fyra i Tjejvasan, en tiondel efter Maria Nordström och pallen.
– Det var nog min dyraste tiondels sekund någonsin, summerar Sofia, men nöjd ändå. Som bonus blev hon kontaktad av en av loppets sponsorer, som bad henne plocka ihop en spellista att ladda inför loppet med.

Annons

Lite musik på upploppet hade kunnat ge Sofia Henriksson draghjälp till tredjeplatsen, som hon förlorade på mållinjen, Sofia bjuder istället på sin egen musiklista att ladda för ett lopp med.

I spurten noterade Sofia och Maria Nordström samma tid, 1.19.19, men Maria dömdes som trea. Skillnaden i prispengar mellan placering tre och fyra är 10 000 kronor.

– Jag har aldrig tidigare förlorat så mycket pengar på en tiondels sekund, skrattar Sofia.

– Surt, men jag är ändå nöjd och Tjejvasan är verkligen en rolig tävling, så den åker jag gärna igen, säger Sofia, som dock avstår Vasaloppet.

– Jag har nog inte styrkan för att staka ett så långt lopp ännu, istället blir det en Scandinavian cup-tävling i Lettland, berättar Sofia.

I bilen hem till Östersund från Tjejvasan fick hon ett telefonsamtal, det var en av Vasalopets sponsorer som ville ha hjälp av Sofia med att ta fram en lista med musik att ladda inför loppet till.

– Jag lyssnar på musik inför en tävling och även när jag tränar, speciellt i samband med styrketräning, berättar Sofia.

– För egen del upplever jag att det går att prestera bättre med musik och den hjälper mig att fokusera på det jag ska genomföra, säger Sofia.

Under en tävling är det något helt annat.

– Jag tror faktiskt inte det är tillåtet att åka med hörlurar av säkerhetsskäl och kanske bedöms det även som prestationshöjande, funderar Sofia, som aldrig använder hörlurar på tävling.

– Då är man fokuserad på loppet och måste också höra andra som ropar i spåret.

Tommy Höglund är Vasaloppets sportchef och delar Sofias uppfattning om användandet av hörlurar och musik under pågående lopp.

– I Cykelvasan förbjuder vi användandet av hörlurar, men i Vasaloppets skidspår avråder vi från det. Alla sinnen bör vara koncentrerade på skidåkning och höra andra som eventuellt ropar, säger Tommy.

Däremot att använda musik för att komma i rätt stämning inför loppet eller i samabnd med träning kan vara ett bra sätt att skapa extra energi. Ett exempel på det är det korta spår som en sponsor försett med en musikslinga 15 km före mål, ett spår som ska ge deltagarna extra energi.

När det gäller Sofias musiklista så toppas den av "Best day of my life" med American Authors.

– Det är min favoritlåt just nu och ligger först på min lista, säger Sofia.

Sofias Vasaloppslitsa hittar du med den här länken: https://open.spotify.com/user/soofia94/playlist/59hH4wGCpUhRzfgEs45cze

Alla artiklar i
Vasaloppet2017

Selma ska cykla Cykelvasan på enhjuling

TV+TEXT

Kraschturism i Risberg

TV+TEXT

Här är Halvvasans herrsegrare: "Jag har slitit för det"

TV

De tog tåget till starten i Oxberg

Vasa

Johansson Norgren rekordsnabb vinnare i Tjejvasan

TV+TEXT

Svan satte punkt – som 62:a: ”Känns vemodigt”

TV+TEXT

Annons