Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare handläggning av jaktvapenlicenser – efter regeringens beslut

Regeringen tog idag ett beslut som kommer underlätta handläggning av jaktvapenlicenser. Ändringen kommer träda i kraft den 1 januari 2017.

Annons

Handläggningen av jaktvapenlicensärenden kommer bli snabbare i framtiden. Regeringen har under torsdagen tagit beslut om att lyfta sekretessen på jägarexamensregistret som hanteras av Naturvårdsverket.

– Dagens beslut är bra för både jägare som ansökt om jaktvapenlicens och för polisen som nu snabbare och med mindre resurser kan hjälpa jägarna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

I dagsläget sköts sökta jaktvapenlicenser genom att Polismyndigheten i varje enskilt fall behöver ta kontakt med Naturvårdsverket via telefon för att få ut uppgifter om jägarexamen. Informationen kan först därefter lämnas över till Polismyndigheten efter att en skadebedömning gjorts.

Men regeringen vill nu alltså underlätta denna process genom att införa en sekretessbrytande bestämmelse i jakförordningen. Sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen ska därmed inte hindra att uppgift om avlagd jägarexamen som finns hos Naturvårdsverket lämnas till Polismyndigheten i ärenden om tillstånd att inneha vapen.

Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

Mer läsning

Annons