Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkning och Stafettvasa - vinterns höjdpunkt för de asylsökande ungdomarna

Artikel 82 av 109
Vasaloppet2017
Visa alla artiklar

Det var trötta – men glada miner från de asylsökande ungdomar från Ryssa och Orsa efter att de genomfört stafettvasan för skidhjälpen, tredje året i rad.
– Nästa år blir det inte första sträckan, pustade Mortesa Amini när han var framme i Mångsbodarna efter första sträckan.

Annons

Skidhjälpen-gänget innan start i Sälen.

Skidhjälpen startades för några år sedan som ett intergrationsprojekt. Under vintern har asylsökande ungdomar tränat skidor tillsammans med den fd. elitskidåkaren från Rättvik Adam Alexander Johansson, som dragit igång projektet. Somliga av dem har bara stått på skidor ett par gånger, medan andra är lite mer vana.

Mortesa Amini var redan med på stafettvasan och Bläbärsloppet förra året. I år har han tagit nästa kliv och avklarat kortvasan, samt fått äran att ta första tuffa sträckan i stafetten. Han berättar hur han utvecklats från förra året då han stod på skidor för första gången.

- Oj, oj, oj det var jättejobbigt första gången, men nu går det mycket lättare, säger Mortesa.

Adam Alexander Johansson och Mortesa Amini i starten.

Men jobbigt blev det när han skulle avverka de 24 tuffa kilometrarna mellan Sälen och Mångsbodarna.

– Det har gått bra, men jag är jättetrött. Nu ska jag hem och vila. Nästa år blir det inte första sträckan, skrattar han precis efter att han växlat.

Mortesa Amini (till höger) växlar ut till Niyaz Azizi i Mångsbodarna.

"Bra för att förstå"

Skidåkningen har blivit en återkommande höjdpunkt varje vinter för de asylsökande ungdomarna i Mora och Orsaområdet. Efter starten 2015 har de skidat varje vinter.

– Det är så kul att höra när de på hösten börjar fråga om när de ska få åka skidor igen. Och att ha stafettvasan som mål är perfekt, säger Eva Nordfjell som är föreståndare på asylboendet i Ryssa.

Eftersom vasaloppsveckan är en så stor grej i Mora menar Eva att det är extra viktigt för ungdomarna att få förståelse om den. På söndag ska de också volontärarbeta när det riktiga vasaloppet avgörs. En dag vill Hossein Hashemi, en av de asylsökande, stå på "den riktiga startlinjen".

– I framtiden vill jag absolut åka hela vasaloppet, säger Hossein.

Alla artiklar i
Vasaloppet2017

Selma ska cykla Cykelvasan på enhjuling

TV+TEXT

Kraschturism i Risberg

TV+TEXT

Här är Halvvasans herrsegrare: "Jag har slitit för det"

TV

De tog tåget till starten i Oxberg

Vasa

Johansson Norgren rekordsnabb vinnare i Tjejvasan

TV+TEXT

Svan satte punkt – som 62:a: ”Känns vemodigt”

TV+TEXT

Annons