Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdsalliansen i landstinget Dalarna utesluter allt samarbete med SD

Sjukvårdsalliansen - M, KD, L och DSP - kommer inte inleda ett samarbete med SD för att försöka ta makten i Landstinget Dalarna.
– Jag har pratat med övriga partiers företrädare. Vi är överens om detta, säger oppositionsrådet Ulf Berg (M).

Annons

Oppositionsråden Ulf Berg (M)

I Landstinget Dalarna har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Dalarnas sjukvårdsparti ett samarbete. Tidigare samarbetspartiet Centerpartiet har valt att under denna mandatperiod ge sitt stöd till den rödgröna landstingsledningen - för att på så sätt inte ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har nu öppnat för att egna partiet ska kunna föra politiska samtal med Sverigedemokraterna. Det säger Moderaterna i Landstinget Dalarna nej till.

– Visst kan jag prata med dem för att visa hövlighet, men något politiskt samarbete ställer jag inte upp på. Sverigedemokraterna håller på att rensa upp de värsta avarterna i sitt parti, men de har ännu långt kvar innan de städat bort sina "bruna rötter", säger han.

Oppositionsrådet Ulf Berg var fram till i fjol partiets länsordförande och även riksdagsledamot.

– Jag vill fortsätta utveckla alliansen. Nu beskylls vi för att vara de som hotar att spräcka alliansen. Jag ser hellre att vi tar fyra nya år i opposition, än att vi söker makt med Sverigedemokraternas hjälp. Det vore förödande för oss om vi på något sätt anpassade politiken efter dem, säger han.

Han hoppas istället att alliansen, med Centerpartiet, tar makten i Landstinget Dalarna efter valet.

– Vi ska inte överge vår ideologi och idéer för chansen till makt. Samarbete med SD ger kortsiktigt en opinionsnedgång för oss, det ser vi nu. Långsiktigt underblåser det partier med främlingsfientlig agenda och hotar samarbetet i alliansen. Moderaterna ska inte vara orsaken till det. Därför är jag emot allt aktivt samarbete med dem - även om jag vet att andra i partiet välkomnar det, säger Ulf Berg.

Fakta/Mandatfördelning i landstinget Dalarna 2014-2018

Landstingsfullmäktige har totalt 83 mandat.

Sjukvårdsalliansen har totalt 26 mandat - Moderaterna 16, Dalarnas Sjukvårdsparti 4, Liberalerna 3 och Kristdemokraterna 3.

De rödgröna har totalt 39 mandat. Socialdemokraterna 29, Vänsterpartiet 6 och Miljöpartiet 4.

Centerpartiet, som stöder de rödgrönas budget, har 10 mandat.

Sverigedemokraterna har 8 mandat.

Mer läsning

Annons