Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexuella trakasserier i mediabranschen: "Männen måste börja prata med varandra"

Artikel 3 av 3
#deadline
Visa alla artiklar

Efter höstens aktioner mot sexuella trakasserier har ordet kommit till journalisterna. "Makten är jävligt skevt fördelad på redaktionerna", säger Susanna Ahnlund, programledare i Mittmedia.

Annons

Det var i torsdags som två systrar från Umeå, Johanna och Emma Lindqvist, startade en Facebook-grupp och bjöd in kollegor för att göra ett upprop. Direkt började vittnesmål från kvinnor som arbetar som journalister på tidningar, radio och tv att strömma in.

Johanna och Emma Lindqvist startade uppropet #deadline.

Det var berättelser om våldtäkt, sexuella närmanden under arbetsmöten och utbildningar, fysiska handgripligheter på arbetet och arbetsrelaterade fester och mer eller mindre grova sexuella kommentarer om deras kroppar.

Krav på aktion från arbetsgivare framfördes. En av nära 4000 kvinnor som undertecknat uppropet är Susanna Ahnlund, programledare i Mittmedia TV.

Susanna Ahnlund, programledare i Mittmedia och tidigare kriminalreporter på Bbl/AT. Bilden är beskuren.

Sexuella trakasserier finns ju i hela samhället – vad tror du är specifikt för just journalistbranschen?

– Sexuella trakasserier handlar om makt och den är jävligt skevt fördelad på redaktionerna i dag. Det finns ett A- och ett B-lag. Många har otrygga anställningsavtal. Ledorden är flexibilitet och att vara anpassningsbar. Är du ung kvinna som vikarierar är det tungt att ifrågasätta, ännu tyngre om personen som kränker dig är din chef. I #deadline har flera vittnat om hur de förlorat jobbet eller omplacerats efter att ha sagt ifrån.

Susanna Ahnlund vill betona att kränkningar handlar om mer än sexuella trakasserier.

– Om vi ser en våldstriangel framför oss ligger sexuella kränkningar i mitten, våldtäkter högst upp och subtila kränkningar som blickar och kommentarer längst ned. Men alla handlingarna finns i samma triangel och leder till varandra.

Hon tror att många män inte vet att de betett sig kränkande och att det är det som är själva strukturen.

– Männen måste börja prata med varandra om de här problemen. Lägg inte över ansvaret på din kvinnliga kollega. Vi har gjort det här tillräckligt många gånger nu, säger Susanna Ahnlund.

Läs också:

#DEADLINE – 4 084 journalister har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna

#DEADLINE: Våldtäkt, sex-sms och tafsande – här är journalisternas vittnesmål

Alla artiklar i
#deadline
Annons