Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningar på skola och förskola i Mora

Mora växer och det krävs satsningar inom flera områden, framför allt inom skola och förskola.
För - och grundskolenämnden har beslutat satsa på tre områden, förskola, skolbibliotek och en ny högstadieskola.

Annons

– Vi behöver göra flera satsningar inför framtidens behov inom förskola och skola i Mora. Kommunen växer och vi behöver förbereda oss på ett ökat antal barn. Vi vet till exempel att allt fler barn föds i kommunen, säger skolchef Inga-Lena Spansk.

De tre områden för- och grundskolenämnden satsar extra på är förskolan.

– Vi ser att vi behöver minst fyra nya avdelningar, dels därför att det föds många barn och dels för att vi vill minska antalet barn i grupperna, säger Rose-Marie Bogg, (C) för-och grundskolenämndens ordförande i Mora.

– Enligt Skolverket nationella krav ska kommunerna ha en IT-satsning med IT-pedagog inom förskolan för att arbeta med digitala verktyg. Vi ligger före Skolverkets krav och har anställt en IT-pedagog.

Skolchef Inga-Lena Spansk och för- och grundskolenämndens ordöfrnad eRose-Marie Bogg om de nya satsningarna på för och grundskolan i Mora.

Vidare berättar Rose-Marie Bogg om den andra stora satsningen och det handlar om skolbiblioteken. Nämnden har beslutat om en ny organisation med två rörliga bibliotekarier och ett samarbete med folkbiblioteken i kommunen, huvudbiblioteket och filialerna.

Inom skolbibliotekariernas uppgifter finns även projektet Läslyftet, som handlar om att höja läsförståelse och språkutveckling bland barn och unga.

Den tredje satsningen har tidigare redovisats och den handlar om utredning av en ny högstadieskola i Mora.

– Politiker och rektorer har diskuterat frågan i många år och vi har också börjat fundera på samarbete mellan högstadium och gymnasium. Till exempel vill idrottsutbildningarna redan starta på högstadiet. Vi ser också rekryteringsfördelar om vi får nya, fräscha och anpassade lokaler, säger Rose-Marie Bogg.

Mora kommun har även samarbete med Högskolan Dalarna. Det handlar om en kombinerad lärarutbildning där studenterna både utbildar sig till lärare och arbetar samtidigt.

Dessutom redovisar nämnden ett bättre ekonomiskt resultat än på flera år. Underskott, som tidigare år var flera miljoner har nu reducerats till 800.000 kronor.

– Det kan förklaras med att vi bland annat fått pengar från Migrationsverket, utökad rambudget och att vi gjort omorganisationer inom förvaltningen, säger Inga-Lena Spansk.

Mer läsning

Annons