Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sajter nere efter It-haveri – tusentals kan vara drabbade

Under natten upptäckte flera personer att bland annat näthandel-sajten Blocket låg nere. Istället för att komma in på sajten möttes besökarna av ett meddelande om att sidan var borttagen. Enligt säkerhetsexperter kan det röra sig om en hackerattack – som kan ha drabbat tusentals sajter.

Annons

Flera personer har hört av sig till Mittmedia och berättat att de under fredagsnatten och lördagsmorgonen inte kunnat komma in på Blocket. Istället har de mötts av ett kryptiskt meddelande om att webbadressen blivit borttagen.

Till Aftonbladet säger It-säkerhetsexperten Jonas Lejon att det kan röra sig om en hackerattack.

– Det kan vara ett handhavandefel, men det kan också röra sig om en medveten attack. Det finns vissa tecken som tyder på att det är ett misstag, men en del andra faktorer pekar mot en hackerattack, säger Jonas Lejon.

Enligt de uppgifter som Aftonbladet har beror problemen med Blocket på att företaget som tar hand om domänen pekat om adressen. Företaget tar inte bara hand om Blocket utan hanterar även andra sajter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps sida.

Det här meddelandet fick många som försökte använda Blocket under natten och lördagsmorgonen.

– Totalt rör det sig om omkring 11 000 webbadresser som drabbats av detta. Men vi vet inte än hur omfattande problemen har blivit, säger Jonas Lejon till Aftonbladet.

Att det skulle röra sig om en hackarattack tillbakavisas av Blockets presschef Linnéa Aguero.

– Vi ser nu över det som hänt under natten. Då det tekniska problemet inträffade nattetid tyder på att det är ett relativt fåtal personer som inte kunnat använda Blocket som vanligt, säger hon till Aftonbladet.

Vid lunchtid på lördagen fungerade säljsajten Blocket igen.

Mer läsning

Annons