Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rågens hemtjänstpersonal har fått nog av att bli åsidosatta

Knappt några parkeringsplatser, inga varma kläder på vintern och inga överfallslarm. Hemtjänstpersonalen på Rågen känner att andra får det de inte får.

Annons

Det är mycket som verkar motigt för hemtjänstpersonalen på Rågen i Avesta. Alldeles intill platsen där de har sitt kontor finns en rymlig parkeringsplats. En plats som det har kunnat använda tidigare men nu får de inte parkera där längre. De har till och med blivit tillsagda på skarpen från förskolans ledning, med motiveringen att det måste finnas plats för föräldrar som hämtar och lämnar.

Det finns gott om parkeringsutrymme utanför hemtjänst Rågens kontor. Men personalen får inte parkera där. Vilket Ann-Marie Bylund och Marie Wilhelmsson tycker är fel.

Det finns visserligen en annan parkering nära där det är meningen att de ska kunna nyttja sju platser, men den delar de med boende och besökande till boende.

– Vi blir hänvisade till Lidls parkering, men hur länge tillåter oss att stå där? undrar Ann-Marie Bylund, som arbetar på Rågen.

En annan sak som Rågens personal stör sig på är att de inte får varma arbetskläder för utomhusbruk, vilket personal i skola och barnomsorg har fått av kommunen. Marie Wilhelmsson, som också arbetar på Rågen tycker att hemtjänstpersonalen borde får ha varma arbetskläder, särskilt på vintern.

– Vi är ju ute. Förra vintern cyklade nästan varenda dag. Det blir kallt åt benen. Kommunen fattar inte att vi blir kalla, det går upp i ryggen. Vi får ont i ryggen, vi blir sjukskrivna. Det blir en ond cirkel.

En tredje sak är att de inte har fått något överfallslarm, vilket till exempel Krylbos hemtjänstpersonal har fått av kommunen nu. Men rågens personal har fått köpa det själv om de vill ha och dessa är bara ljudbaserade. Det vill säga inte kopplade till någon larmcentral.

– Jag tycker att vi också kan få överfallslarm. Vi är ju i mörka gränder och i trappuppgångar. Det var en personal här som blev upptryckt i en trappuppgång, säger Marie Wilhelmsson.

Ann-Marie Bylund och Marie Wilhelmsson tycker att hemtjänstpersonalen borde få arbetskläder för utomhusvistelse. De är ute mycket på vintern när de arbetar.

Men trots frustrationen hos Rågens personal kan de inte vänta sig snabba lösningar på sina problem från kommunens sida, förutom på en punkt. Vill de ha överfallslarm så kommer de att få det enligt Susanne Berger (S), ordförande i omsorgsstyrelsen.

– Alla hemtjänstgrupper som talat om att de har behov av larm har fått larm. Det har inte kommit någon förfrågan från den hemtjänstgruppen. Om de meddelar sin chef så får alla som har behov ett trygghetslarm. Det är en arbetsmiljö- och trygghetsfråga och det är ingenting konstigt med det.

När det gäller parkering är det kärvare och Susanne Berger avstår i princip från att kommentera det.

– Parkeringingen är ingen politisk fråga. Vi säger inte vem som ska parkera var, så jag vill inte kommentera det.

Inte heller när det gäller arbetskläder lämnar hon någon omedelbar positiv respons. Hon förklarar att de vinteranpassade arbetskläder som skol- och barnomsorgspersonal fått av kommunen är ett resultat av ett beslut av bildningsförvaltningen. Hemtjänsten sorteras under omsorgsförvaltningen och där har inga sådana beslut fattats.

Susanne Berger säger sig ha förståelse för hemtjänstpersonalens situation. Hon lämnar en liten dörr på glänt till förändring.

– Vi kan alltid diskutera saken, men vi har inte tagit några beslut om det nu, säger hon och föreslår att hemtjänstpersonalen ska ta upp frågorna med sin chef.

Mer läsning

Annons