Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybygge vid Södra skolan kan bli nästa stora skolsatsning i Falun

Riv nuvarande Södra skolan och bygg en helt ny skola på tomten intill.
Satsningen väntas kosta 136 miljoner kronor.
Det föreslår skolförvaltningen.
På onsdag tar barn- och utbildningsnämnden ställning.

Annons

Södra skolan är byggd 1962. Lokalerna har stora tekniska problem och räcker inte till för elevtrycket, konstaterar skol- och servcieförvaltningen.

DT har flera gånger berättat om planerna. Den 55-åriga Södra skolan är både trång och sliten. Nu har skolförvaltningen strukit alternativet större upprustning för fjärde gången.

Tjänstemännen vill se en nybyggd skola, för barn från förskoleklass till sexan. Skolan ska kunna ta emot 420 elever, 250 fler än idag, två klasser i varje årskurs.

Nya lokaler kan möta kraven på modern undervisning, är tanken. Men idag har Södra Skolan små klassrum och få grupprum. De saknar ofta anpassning för barn med funktionsnedsättning.

Ventilationen måste snarast bli bättre.

Bakgrunden är också den akuta platsbristen på grundskolor i södra Falun. Söktrycket ökar även på alla skolor i centrala Falun.

Platsen i förslaget är den sanerade gasverkstomten intill Södra skolan. Tomten är renad från bland annat cyanid, arsenik och svavel. Men marken under den nuvarande skolan är inte sanerad.

Ett nybygge av Södra skolan innebär att kommunen river den befintliga skolan. Barn- och utbildningsnämnden ska nu ta ställning.

Sammantaget föreslår därför skolförvaltningen och serviceförvaltningen ett nybygge. Kommunen river i så fall den nuvarande Södra skolan och sanerar tomten.

Arbetsmiljön får ett lyft och energiförbrukningen minskar med tre fjärdedelar, är planen.

Ett nybygge förbättrar också möjligheterna till integration eftersom en modern skola blir attraktiv för familjer med olika bakgrund, resonerar förvaltningarna.

Investeringskostnaden är beräknad till 136 miljoner kronor.

Dessutom stiger hyran för skolförvaltningen från 1,5 till 7,4 miljoner kronor varje år.

Frågan kommer upp på barn- och utbildningsnämndens möte på onsdag.

Om nämnden säger ja går förslaget vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Mer läsning

Annons