Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny detaljplan antagen - möjliggör 134 nya lägenheter

Torsdagens kommunfullmäktige blev en relativt snabb historia.
Flera detaljplaneärenden godkändes, bland annat vid Norra Järnvägsgatan som möjliggör byggandet av 134 nya lägenheter.

Annons

När Kristinehallen var uthyrd fick de 61 ledamöterna i Faluns kommunfullmäktige flytta till betydligt trängre Kristinegården.

Men, som det brukar heta; finns det hjärterum så finns det stjärterum. Något som också kom att prägla torsdagseftermiddagens diskussioner, för några speciellt många hetsiga debatter bjöds det aldrig på.

Istället så var de flesta överens om det mesta.

Fullmäktige antog både exploateringsavtal samt detaljplan för Norra Järnvägsgatan som i sin tur möjliggör nybyggnation av 134 lägenheter mellan Mariagården och de redan befintliga hyreshusen.

LÄS MER: Positivt resultat väntas för Falu kommun

Även detaljplan för hotell vid Främby Udde antogs liksom upphävande av detaljplan för Herrgårdsviken-Sundet.

Vid två ärenden skruvades tonläget upp en aning.

Maria Gehlins (FAP) motion om att bevara Teknikverkstan i Falu kommuns regi avslogs.

Maria Gehlin, Falupartiet.

Trots ett långt anförande där hon menade att den styrande majoriteten inte tog någon hänsyn till de risk och konsekvensanalyser som gjorts fick Jessica Wide (S) i sin tur att ilskna till.

- I dagens fullmäktige har det varit många teatraliska inslag. Att få det till att jag tar förvaltningens risk- och konsekvensanalyser och knycklar ihop och kastar bort dem är illa gjort av Maria och visar på bristande respekt, menade Wide.

Jessica Wide, Socialdemokraterna.

- Det jag reagerar på är att man lägger ner Teknikverksatn så lätt. Jag tycker ärendet är otroligt illa skött, replikerade Gehlin.

LÄS MER: Liberalernas motion gick igenom - vikariepol skapas

En dispyt upptod även mellan Sofie Eriksson (S) och Medelene Westin (SD) angående Sverigedemokraternas motion om att Falu kommun, så långt det är möjligt, skan använda hygien-, tvätt-, och städprodukter som inte är testade på djur.

Förvaltningens bedömning var att det arbetet redan görs idag och att de produkter som används och har någon koppling till tester på djur är ytterst få samt svårigheter av själva kontrollen.

Bråket mellan Westin och Eriksson kom dock inte att handla om för- eller emot produkter testade på djur.

Istället menade Eriksson att debatten med SD normaliserade partiet.

- Det är anmärkningsvärt att den här församlingen för den här debatten och behandlar Sverigedemokraterna som vilket parti som helst.

Westin replikerade med frågan om vad som var så rasisitiskt med motionen.

Fullmäktige avslog motionen vartefter Westin menade att ställningstagandet handlade om ett sorgligt exempel när en motion drabbas av beröringsskräck.

Nästa kommunfullmäktige i Falun är den 24 november. Då kommer, bland annat, mindre förändringar i 2017 års budget upp till beslut.

LÄS MER: Pensionärer räddar fritidsgård

Mer läsning

Annons