Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inhopp räddning efter avhopp – tomten stal showen i luciatåget

Avhopp gjorde att Ludvikas lucia-arrangemanget ställdes in, men då ryckte kyrkans körsångare ut och spred ljus på kommunens äldreboenden.
Natten gick tunga fjät, tusen juleljus tändes... men det var nog ändå tomten Douglas som stal showen.

Annons

Tomten Douglas an njöt av uppmärksamheten i Karolin Rantalas famn.

På lördagen samlades ett 20-tal körsångare från Svenska kyrkan för att luciatåga på fyra äldreboenden – Solsidan, Lingongården, Ängsgården och Milan.

– När det inte blev något med Ludvikas lucia så SMS:ade jag mina musikaliska vänner, och vi fick ihop ett gäng från fyra av församlingens fem körer, berättar musikern Gammals Mats Dahlström.

Lions skulle ha genomfört luciaarrangemanget för 30:e gången i år, men blåste av när ett par deltagare hoppade av på sent stadium, man hoppas att Ludvikas lucia kan genomföras nästa år, igen.

Maria Nordin har redan klarat av sitt luciauppdrag. Nu tänder hon ljusen på Amanda Andersson huvud. Nästa gång är det Anna Arneséns tur, hon kollar in ritualen i högerkant.

I lördagens luciatåg var många generationer representerade.

– Jag måste vara Ludvikas äldsta tärna, jag är jättestolt att få vara med, det är klart att man ställer upp, säger Barbro Gustafsson, 72 år, som inte gått i luciatåg på 30 år. Senast var när hon jobbade på långvården.

Och det var fler fina minnen för de mognare delarna av ljuståget – särskilt för Christina Holm som har gott minne. Hon läste en fin dikt om längtans land.

– Jag läste den som 14-åring när vi lussade i Grängesberg, och upptäckte att jag fortfarande kan den utantill, berättar hon.

Uppdraget som ljusdrottning delades mellan fyra av sångarna. Yngst i tåget var Douglas, åtta månader gammal. Han njöt av uppmärksamheten i Karolin Rantalas famn, och bröstade sig särskilt stolt när mamma sjöng solo.

– Lucia är inte viktigt, men trevligt, säger körledaren och pianisten Gammals Mats Dahlström.

Mer läsning

Annons