Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarvecka vankas i Falun - DT har tagit tempen på företagsklimatet

Näringslivsfrågor står i fokus när företagarveckan går av stapeln.
Måndag till fredag vecka 45 lyfts dessa frågor för att skapa ett bättre företagsklimat i Falun.
DT har frågat lokala småföretagare vad de tycker om saken.

Annons

Den 7-11 november arrangeras årets företagarvecka i Falun, där bland annat frågan om företagsklimatet lyfts.

I Svenskt näringslivs årliga ranking om företagsklimat har Falun ökat fem placeringar sedan 2015. Av totalt 290 kommuner har Falun gått från plats 217 till 212 i år. Men året 2015 var något av ett ras, med ett 26 pinnar högt fall.

Faluns ranking 2016 är - bortsett från bottenåret 2015 - det lägsta kommunen legat på sedan 2008.

I Svenskt Näringslivs ranking ingår 18 olika faktorer, exempelvis "tillgång till medarbetare med relevant kompetens", och temat för årets företagarvecka i Falun är faktiskt just kompetensförsörjning.

Andra faktorer som vägs in är:

Kommunens service till företagen

Konkurrens från kommunen

Vägnät, tåg och flygförbindelser

Den klart viktigaste faktorn är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet, vilken utgör en tredjedel av rankingen. De olika faktorerna viktas således, det vill säga har olika stort inflytande på slutrankingen.

DT har gjort en enkät med fem företagare i Falu centrum vad de tycker om företagsklimatet. Flera är kritiska till att det är svårt att parkera i centrum, vilket gör att kunderna hellre åker till olika externa handelsområden.

Flera företagare på Slaggatan är också kritiska till fontänen på Rådhustorget. De menar att fontänen ger intrycket av att gatan är slut, och att många vänder där i stället för att fortsätta på förlängningen av Slaggatan.

Andra är mer nöjda, och tycker att Falun är en attraktiv kommun med lovande stadskärna.

Hur kan man förbättra företagsklimatet i Falun?

Mike Hargreaves

Mike Hargreaves, Direktoptik:

- Det rör sig för lite folk i centrum. Just nu kan jag se kanske 15 personer, vilket är mer än vanligt. Sticker jag ut huvudet är det oftast bara en handfull. Min känsla är att folk som bor i Falun handlar i Borlänge. De har placerat busstationen i ena änden av stan, och trafiksituationen har blivit en katastrof. De borde tillåta mer trafik i centrum, och bättre möjligheter att parkera. Jag tror starkt på parkeringsskivor. Något positivt är den internationella matmarknaden. Även om det inte ger oss kunder så syns vi. Men de kunde skylta och annonsera bättre.

Leena Elingsbo

Leena Elingsbo, Lust&Fägring:

- De borde lyssna mer på oss företagare. Vi har tjatat i många år om vissa saker, till exempel parkeringar och tillgängligheten med bilar. I den här kommunen kommer vi ingenstans. Det ska vara mijövänligt, och då tror man att det är bättre att åka runt stan i stället för att åka direkt... Så länge de inte lyssnar finns inget att göra.

Lisa Östman.

Lisa Östman, 18-80:

- Jag är nöjd, förutom att jag tycker att man ska ta bort fontänen (vid Rådhustorget) och knyta ihop Slaggatan med övriga centrum.

Zandra Gröndal

Zandra Gröndal, Twilight Sko Boutique:

- Jag tycker att man ska se saker positivt och inte vara så negativ. Det är väldigt negativt från media och folk överlag. Jag tycker att vi har en jättefin stad att vara stolta över. Det är mycket kul som händer, mycket som bubblar och är på gång. Att det är en attraktiv stad gynnar företagarna.

Kenneth Wengelin

Kenneth Wengelin, Lek&Baby:

- Vi har bara varit här ett år, vi hade tidigare butik i Hedemora men hade inte möjlighet att stanna när de höjde hyran. Vi har sneglat mot Falun i många år, eftersom det är en större stad som saknat babybutik. Det har gått enligt planerna. Det är en tillmötesgående kommun och det finns potential för stadskärnan gentemot alla köpcentrum. Men fontänen vid Dalarnas försäkringsbolag skymmer köpstråket.

Fontänen på Rådhustorget ses som ett hinder av företagarna på Slaggatan. Den tycks markera ett slut på shoppinggatan och gör att folk vänder tillbaka mot centrum.

FAKTA Så har Falun klarat sig på företagsrankingen genom åren

2008: 208

2009: 164

2010: 148

2011: 145

2012: 164

2013: 200

2014: 191

2015: 217

2016: 212

Se fullt program för företagarveckan på kommunens hemsida

Mer läsning

Annons