Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna i Fors skapade film tillsammans

I projektet skapande skola får kommunens elever prova på olika kulturuttryck. I går, fredag, fick sexorna i Fors skola lära sig att göra film.

Annons

– I dag lär de sig att skapa en film från början till slut. De ska komma på egna idéer, filma och efter det ska det sättas ihop till en film, förklarar Mats Romin, filmare från Film i Dalarna.

I sexornas klassrum sitter några elever och klipper film medan andra är ute och filmar. Målet är att skapa en berättelse där eleverna visar hur en påhittad person tar sig till skolan. På vägen dit ska personen dessutom stöta på något sorts problem.

– Vår person klev in genom två buskar och kommer till en annan värld, berättar Annelise Thile.

Tillsammans med klasskamraten Nathalie Lundqvist tog hon flera filmklipp som senare skulle redigeras till en hel film.

– Jag tycker att det här är kul för man får vara så kreativ, säger Annelise Thile.

– Det är bra att vi får hitta på egna saker att göra. Att ingen säger åt oss vad vi ska göra, flikar Nathalie Lundqvist i.

Rasmus Engstedt, Annelise Thile, Nathalis Lundqvist och Freja Sohlström samlades vid en surfplatta för att titta på en av de skapade filmerna.

Filmskapandet är en del i projektet skapande skola dit Statens Kulturråd gått in med pengar.

– Det här är verkligen en estetisk läroprocess som även går in lite i svenskan eftersom att eleverna lär sig att berätta en berättelse. Det här ingår i det normala skolarbetet men jag tror inte att det är många elever som tänker på det här som vanligt skoljobb, säger Malin Björklund som har hand om skapande skola-projektet i Avesta kommun.

Mer läsning