Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zornutmärkelse till Anna-Karin

Annons

Anna-Karin Jobs-Arnberg, bördig från Dala-Floda, men boende i Stockholm, har tilldelats Zorns diplom för sitt fiolspel av låtar i Tillmantradition.

Anders Zorn instiftade år 1910 ett märke att tilldelas särskilt förtjänta utövare av svensk folklig musik. Uppspelningarna sker årligen inför en sakkunnig jury. Årets uppspelning är den 72:a i ordningen.

Spelmännen och -kvinnorna kan tilldelas diplom, märke i brons samt märke i silver. Den som tilldelats Zornmärket i silver har även rätt att titulera sig riksspelman.

Årets uppspelningar sker i Högbo bruks gamla herrgård från 1737 strax utanför Sandviken i Gästrikland.

Till årets uppspelningar, som pågår från och med den 14 och till och med den 18 juni, har 94 spelmän anmält sig.

Lördagen den 19 juni är det riksspelmansstämma vid Lusthuset i Högbo brukspark. Då offentliggörs också juryns motiveringar till varje spelman som tilldelats diplom eller märke.

Mötte varg i Dala-Floda

u En varg observerades på söndagseftermiddagen på vägen mellan Sunnabyn och Hagen i Dala-Floda.

Det var vid 17-tiden på söndagen som Anna Mårthens, sambon Tomas och sonen Robin under en biltur fick se vargen.

-Den var väldigt stor och ljus. Svansen var imponerande, berättar Anna.

Jan Perjons, vargpejlare och av länsstyrelsen utsedd kvalitetssäkrare av rovdjursspår, var på plats efter ungefär 30 minuter och kunde i gruset i vägkanten studera en tydlig och tio centimeter lång spårstämpel.

Under våren, från påskhelgen och sex veckor framåt, har det gjorts ett flertal vargobservationer i Mockfjärdstrakten. Vargen har också fotograferats.

-Den senaste synobservationen gjordes i mitten av maj, berättar Perjons, som konstaterar att den vargen uppehållit sig i området mellan Borlänge, Nyhammar och Mockfjärd.

Mer läsning

Annons