Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zornchef försvarar kvinnokalender

Annons

- Jag kan inte se någonting utmanande i bilderna. I så fall är det värre att gå på gågatan i Mora en varm sommardag. Där exponeras mer av nakna kroppar än i kalendern. Jag känner mig ganska kränkt av de uttalanden som gjorts i Mora den senaste veckan, därför att jag själv är i den åldern att jag kan identifiera mig med dessa kvinnor, säger Birgitta Sandström, Zornsamlingarnas chef.

Hon tar därmed ställning för 1,6 miljonersklubbens kvinnokalender, som säljs till förmån för Centrum för genusmedicin vid Karolinska institutet.

Utgivningen har, som vi berättat tidigare, vållat debatt sedan Mora kyrkas ledning med kyrkoherde Gunnar Kärrbom i spetsen tagit avstånd från kalendern i ett upprop med namnlistor.

"Det finns gränser för vad vi kan hitta på för att få in pengar till goda ändamål. Vi anser att den gränsen är överskriden i det här projektet", heter det i uppropet som ett flertal kända personer i Mora skrivit på.

Många har också reagerat mot uppropet. En av dem är Birgitta Sandström.

- Jag kan inte identifiera mig med den människosyn som åberopas i uppropet, säger Birgitta Sandström.

Hon anser att reaktionen mot kalendern är "en storm i ett vattenglas".

- Det handlar om ett antal kvinnor från 52 till 78 år, som för den goda sakens skull kommit på en rolig idé, inspirerade av filmen om kalenderflickorna. Det handlar om kvinnor som är trygga i sig själva, kvinnor som inte gjort något åt sina egna kroppar. Bilderna i sig andas sensualism och humor.

- Jag hoppas att hela den här debatten avslutas med detsamma. Den är inte värdig ett öppet samhälle, säger Birgitta Sandström.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons